BuzzerBeater Forums

BB Srbija > Diskusija sa selektorima

Diskusija sa selektorima

Set priority
Show messages by
This Post:
55
311115.1
Date: 07/05/2021 14:09:01
Tunjevina
III.4
Overall Posts Rated:
543543
Second Team:
Krompir
Nova tema za diskusiju oko reprezentacije, jer strani selektori citaju oficijalne NT teme, pa neka im bude malo teze da pronadju ideje i koncepte o kojima cemo ovde diskutovati.

Kao sto sam i nagovestio na u21 temi, vreme je da se detaljnije ispisem u vezi nase reprezentacije.

Ne tako davno, izmedju sezona 31-36, smo cesto po zavrsetku poslednje utakmice mogli da popijemo po casicu i proslavimo uspeh A reprezentacije. Ponovo smo se vratili na vrh u sezonama 41-42, ali od tada nam reprezentacija polako tone, i sezonu 53 smo zavrsili kao 33. na rang listi, sto je nas najlosiji rank jos od 24.02.2014, sto je bilo u sezoni 26.

Nikada se nisam ovde na forumu ustrucavao da kazem ono sto mislim. Volim da sagledam situaciju kakva jeste, ne kakvu bih voleo da bude. Mnogi koji su bili deo zlatnih generacija su napustili igricu, ili su prestali da budu aktivni koliko i ranije. Mnogo znanja u vezi reprezentacije je otislo zajedno sa njima, i verovatno sam jedan od 2-3 preostala menadzera koji zna NT detalje iz tih sezona. I mi cemo jednog dana da napustimo igricu, ali da ne bi sve te informacije zauvek nestale, voleo bih da ispustim dusu, i podelim to sa vama.

Mnogo tema ce biti sazvakane ovom prilikom, ali da pocnemo od jednostavnog pitanja:

Kako je moguce da je tako relativno mala zajednica poput nase, bila dominantna na reprezentativnom nivou dugi niz sezona, pored zemalja koje imaju i po 5x vise korisnika od nas?

Odgovor na to pitanje definitivno nije jednostavan, i videvsi kako se TSP/UBS vrlo cesto spominje na reprezentativnom forumu prethodnih sezona, krenucemo od te teme.

TSP/UBS:

Prvo sto se mora reci je da je iluzija da smo mi ikada po TSP-u igraca bili u samom vrhu BB-a. U najboljim danima smo eventualno bili top 8, dok u Evropi nikada nismo bili ni medju 4, jer zemlje poput Spanije, Poljske, Francuske i Italije imaju 3-5x vise korisnika, a samim tim i mnogo vise kvalitetnih draftovaca i istreniranih igraca sa ogromnim TSP.

To vazi i za najzlatnija doba u sezonama 31-36. Nama je tada 1. bek bio Jovancic sa 139 TSP. U to vreme su Poljaci vec imali beka Pstraga sa 146 TSP, Cichocki, Dobek, Siziarek, Jedrzejowski svi 142+, a imali su i krilo Tomanskog od 156 skilova. Spanci zverinu Llula od 146, a cak su i Cesi imali impresivnu generaciju gde su im bekovi bili Hurda i Hnizdil od 149 i 143 skilova, a pod kosem Peroutka od 145. Poljacima i Francuzima vec u to vreme bekovi ispod 140 uglavnom nisu igrali. Dok smo se mi spolja uzdali u Simatovica i Cvetkovica koji su imali 138 i 135 TSP, sa sekundarcima 12-12-6-6 i 10-11-8-8, dosta ispod onoga sto su imale najjace reprezentacije. U jacim reprezentacijama ne bi bili ni na sirem spisku, a za nasu su zajedno odigrali 144 utakmica. Poljaci, Spanci i Francuzi pod kosem ispod 130 nisu imali. Mi smo imali 3 igraca sa TSP>140. To su bili Relja, Gregovic i Rutovic. Kasnije su im se pridruzili Micovic i Eklemovic.

Evo i direktnog primera: Igramo polufinale SP-a, i nama Batez igra startera jer je imao formu 9 (37412), dok u istoj nedelji 2 dana kasnije (znaci ista forma), Ivku u finalu B3-a je Batez bio zamena Trevellinu (90411365), jer je Italijan bio kvalitetniji igrac. Nama je Batez te sezone odigrao 14/15 utakmica za reprezentaciju i bio jedan od bitnijih karika na putu za zlato. Trevellin u toj sezoni 34, nije odigrao nijedan mec za Italijansku reprezentaciju, koja nije uspela ni da se plasira na SP, jer su zavrsili kao 11. reprezentacija na EP-u.

Drugi put kada smo dospeli ponovo na 1. mesto Svetske rang liste, u finalu EP-a nam je 1. centar bio Trobok sa TSP 116 (45833). Trobok nam je igrao i u finalu utesnog turnira sezonu pre, kao i u ½ finalu SP-a sezonu posle.

This Post:
11
311115.2 in reply to 311115.1
Date: 07/05/2021 14:09:22
Tunjevina
III.4
Overall Posts Rated:
543543
Second Team:
Krompir
Ako pogledamo ovosezonski draft, mi smo dobili 9 igraca od 18god sa 10pot, sto je dobro u odnosu na neke od prethodnih draftova. Spanija je npr. dobila 3x11 i 40x10. Italija je dobila 1x11 i 29x10. Slicno je i sa Poljacima i Francuzima koji obicno dobiju 30+ igraca od 18god sa 10+ potencijalom. Normalno je da mi ne mozemo te reprezentacije da nadmasimo u TSP-u.

Ako mislimo da se oslanjamo na TSP pojedinaca, i da jurimo TSP neke Spanije ili Italije, bolje da odmah napravimo nadgrobni spomenik za nasu reprezentaciju. Mi u proseku na svakih 3-4 draftova dobijemo nekog HOF-a od 60+ skilova, dok ih oni dobijaju po nekoliko na svakom, medju kojima i 65+. Treba utuviti u glavu da je NEMOGUCE da imamo TSP reprezentativaca na njihovom nivou, sve dok oni imaju mnogo veci broj korisnika. Moze da se desi da 1-2 igraca u nekoj generaciji dostignu njihove, ali da imamo 12+ igraca sa monstruoznim TSP kao oni, nije moguce. Vece sanse ima Troicki da se vrati iz penzije i osvoji sva 4 GS sledece sezone. Znaci ajmo da se vratimo u realnost ljudi.

TSP ove nase generacije iz prethodnih sezona je bio na odlicnom nivou, ali ono sto nismo imali u odnosu na zlatne generacije je TIM.

U sezonama koje su prethodile nasem prvom zlatu, mi se nismo ugledali na jednu Kinu, USA, ili Poljsku koje su tada osvajale SP i imale najbolje igrace na svetu. Ivku su uzor bili Ceska i Slovacka. Zasto? Zato sto su te 2 reprezentacije pokazale da se sa malim brojem korisnika moze “rvati” sa BB silama. Od njih smo preuzeli ideje, nadogradili ih, dodali nase koncepte, i iz toga je proizasla reprezentacija koja je bila kao masina kada izadje na teren.

U najboljoj generaciji smo imali bisera u vidu Relje koji je imao 147 TSP. Znali smo da ce Relja da bude predvodnik te generacije, i mnogi igraci su se trenirali da se savrseno uklope u tim sa Reljom.

Svi centri su nam imali PA 12-16, na ustrb TSP-a i individualnog kvaliteta, kako bi mogli da igraju vise pozicija u napadu, a i da pokriju losiji PA nasih bekova u odnosu na ostale reprezentacije, jer je nas prvi bek Jovancic bio MVP potencijal i nije mogao da ima HA 19-20 i PA 15-16 sto su druge reprezentacije sebi mogle da priuste.

Krilima poput Gregovica, Micovica, Eklemovica i Vidica se dizao PA na 13-15, kako bi mogli da pokriju sve 3 spoljne pozicije u napadu, dok su Gregovic i Batez imali i OD 19 pa su mogli u to vreme da cuvaju i PG/SG pozicije kada se brane un. taktike.

Odredjenim centrima se dizao dosta OD kako bi mogli da cuvaju i krilo kada se ocekuje da protivnik napadne unutra.
Mogli smo da igramo sa Gregovicem na beku i 3 centra kada igramo i branimo LI a da nam PA uopste ne trpi, a mogli smo i sa 3 beka kada igramo spolja. U zavisnosti od protivnika, Relji se menjala pozicija u napadu, igrao je i PF-a, i SF- a, a nekad i PG-a. Bilo nas je tesko skautirati i imali smo TIM da se suprostavimo svakom protivniku.

To sto protivnicka reprezentacija ima nekog beka od 160+ TSP obicno znaci da je taj igrac zver za sve taktike. Ali ne igra svaki skil istu ulogu u svakoj taktici. Zna se da su bekovima za LI vs LI najvazniji skilovi OD, IS i ID, uz PA i DR/HA.

Uzmimo primer ATG beka od 160 skilova, koji je treniran da moze da igra u svim taktikama: (https://i.imgur.com/gyViaGV.jpeg)

I uzmimo primer MVP beka koji ima 20 skilova manje, ali koji je treniran da bude LI bek: (https://i.imgur.com/WxWKbb5.jpeg)

U LI vs LI taktikama, MVP bek bi ne samo nadomestio manjak TSP-a u odnosu na ATG beka, vec bi on izgledao na utakmici kao da ima veci TSP.

Nazalost, prethodnih sezona je nasa reprezentacija bila skup dobrih individualaca koje bi svaki klub pozeleo, ali od koje nije mogla da se napravi masina kakvu smo mogli da imamo ranije.

Dakle nije problem nedostatak nasih menadzera koji treniraju, niti TSP igraca. Jer imamo i jedno i drugo vec 25+ sezona. Trenutno imamo skoro 15 igraca sa TSP 140+. 7 njih ima TSP 145+, a Vujkov 150+. To je zadivljujuce za zajednicu poput nase.

This Post:
00
311115.3 in reply to 311115.2
Date: 07/05/2021 14:09:58
Tunjevina
III.4
Overall Posts Rated:
543543
Second Team:
Krompir
Uzmimo za primer generaciju pre ove, kada je Markovic bio selektor. Tu smo takodje imali solidan TSP, ali dva nasa igraca sa najvecim TSP, Elakovic i Bodiroga, se nikako nisu uklapali zajedno jer su obojica imali nizak PA. Uz to smo imali samo jednog centra sa PA>10, Bosnjaka, zbog cega nam je on bio pola tima. Jadnog Markovica smo nagovarali da bude selektor te generacije, iako se videlo da su mu vezane ruke sa takvim rosterom. Ali i sa tako hendikepiranom generacijom, je uspeo da nas odvede na korak od medalje.

Trenutna generacija je svakako bolja od te, nema toliko mana, i treba da cilja medalju. Ali i dalje su tu hendikepi koji nas prate vec predugo vremena. Pre par sezona kada sam gledao skilove ove generacije, delovalo je da moze da bude strahovita, ali sada kada je isklesana, ne deluje mi da bi moglo da se pojuri neko zlato sa njom.

Ali da udjemo dublje u probleme, i krenemo od bekova:

PG/SG:
U poslednjoj zlatnoj generaciji, nas najbolji bek za LI je bio Djokica koji je imao OD 20, DR 19, PA 13, IS 18 i ID 13. Da li smo otisli korak dalje u odnosu na to? Pa nismo. BB se promenio sa uvodjenjem dodataka za trening, i sada nam bekovi imaju dosta veci TSP nego tada, a opet zivimo u proslosti kada su u pitanju LI bekovi. Slicna prica i za bek-sutere. Ranije smo imali iste ovakve, a cesto i opasnije sutere nego sad. U odbrani, sem Vujaklije koji je izuzetak (svaka cast Pivopiji kako ga je istrenirao), smo takodje ostali na istom nivou, cak nam krila imaju manji OD nego tad. Da podsetim one koji se ne secaju, nasi bekovi/krila su tada imali sledece odbrane:

Lalat 20-15
Veskovic 20-16
Dogandzic 19-17
Celar 19-15
Vukcevic 19-16

Bilo je izuzetno bitno da krila imaju OD 19+, kako bi mogli da cuvaju PG/SG pozicije u slucajevima kada se ocekuje da protivnik igra pod kosem. Danas je vreme drugacije, i druge reprezentacije imaju bekove sa JS 23-24, tako da OD 19 nije vise toliko cvrst koliko je ranije bio, i definitivno treba teziti da OD bude 20+. Sto nas dovodi do sledece teme, a to je: skilovi preko 20.

Mi smo ranije imali tu i tamo neke igrace sa skilovima preko 20. Dejan Milijas nam je u sezoni 33 vec imao OD 21, i vec ce tada videlo da ce u buducnosti sve vise i vise igraca imati skilove preko 20. Secam se tada razgovora sa Poljskim selektorom, gde smo obojica zakljucili da ce u buducnosti OD 20 biti minimum za vrhunske reprezentativne bekove. Neke velike reprezentacije su ispratile promene u BB-u, dok smo mi ostali da stagniramo u proslosti sto se toga tice. Previse se treniraju “kompletni bekovi”, koji su dobri u svim taktikama, a ni u jednoj odlicni. Bekovi koji su prosto losija verzija onoga sto imaju najjace reprezentacije sveta. To vazi i za Vujkova.

Uz duzno postovanje Atlasu, jer je on menadzer koji je najvise reprezentativaca iznedrio, i neko bez koga bismo imali manje medalja nego sto imamo. Samo jedno veliko HVALA moze da mu se kaze za sve igrace sto je istrenirao (Micovic, Batez, Gajic, Bodiroga...), ali moram reci da je Vujkov mogao da bude, ne bolji, nego korisniji igrac za nasu reprezentaciju, da mu se npr. dizao IS na 20+ na ustrb nekih drugih skilova, jer je imao visinu za tako nesto.

Cinjenica je sledeca: Vujkov je nas najbolji bek ikada i igrac sa ubedljivo najvecim TSP ikada iz Srbije, ALI, cinjenica je takodje da Vujkov nije nas najbolji bek suter ikada, nije nas najbolji LI bek ikada, nije nas najbolji defanzivni bek ikada, i nije nas najbolji Patient igrac ikada.

This Post:
00
311115.4 in reply to 311115.3
Date: 07/05/2021 14:10:15
Tunjevina
III.4
Overall Posts Rated:
543543
Second Team:
Krompir
Potrebniji su nam bekovi koji su u nekom segmentu igre dominatni, bilo defanziva, bilo IS, bilo sut, bilo dodavanje. Dacu neke primere igraca, kako bi me bolje shvatili. Nemojte ove primere uzimati kao crno na belo, da mora bas tako igrac da izgleda, jer postoji milion varijacija. Od najvecih talenata se mogu i bolji igraci napraviti od ovih ispod, ali sam stavio i neke primere koji se mogu napraviti i od klinaca koji izadju sa drafta sa TSP ~50, sto je neki prosek kod nas.

Defanzivni LI bekovi: (https://i.imgur.com/Uoz63e8.jpeg), (https://i.imgur.com/4hW3dAN.jpeg), (https://i.imgur.com/6mchElz.jpeg)
Ofanzivni LI bekovi: (https://i.imgur.com/GLBQGye.jpeg), (https://i.imgur.com/FCuPpwa.jpeg), (https://i.imgur.com/NH41iHd.jpeg),

To su sve slicni tipovi igraca kakve smo imali ranije, samo sa vecim OD/IS/ID. Znaci to uvodjenje dodataka za trening koje omogucava igracima da imaju nekoliko skilova vise nego ranije, ne treba dodavati na HA/DR/JS/JR kod LI igraca, kao sto vidim da se radi, vec manje trenirati 1vs1/JS, a prioritet da budu OD/IS/ID.

Bek Suteri: (https://i.imgur.com/16gGc6b.jpeg) (https://i.imgur.com/4ysvJ8v.jpeg) (https://i.imgur.com/zCBUaK8.jpeg)

Kod bekova sutera je problem sto kad se trenira JS na preko 20, mora da se oduzme ili od OD-a, ili od ID-a, jer visok JS+OD+ID previse dize platu za SF poziciju. U tom slucaju je bolje od ID-a da se oduzme, a idealno je onda da se zauzvrat treniraju neki blokeri pod kosem, kako bi mogla zona da se igra, gde je ID spoljnim igracima dosta manje bitan nego kad se igra covek na coveka. Postoje i varijante bek sutera sa visokim JR, ali ovo gore su neke standardne verzije koje su po meni potrebnije. Ako se od MVP-a pravi bek suter, uglavnom je pametnije da se ne pipa JR i RB jer dosta uticu na potencijal, vec da fokus bude na OD, JS i IS. A posto JS utice na potencijal vise nego OD, onda je kod MVP-a bolje OD dizati na preko 20, pa da bude defanzivan bek sa JS 20-21, jer ce JS>21 da ubije potencijal na poziciji krila, sem ako igrac nema mali ID.

PF/C:
Ranije smo imali veliku konkurenciju na ovim pozicijama, ali prethodnih 10-tak sezona smo unutra veoma tanki. Jedna od najvaznijih stavki sto se tice reprezentativnih centara je da budu u mogucnosti ili da igraju u napadu na jednoj od spoljnih pozicija kod LI taktika, ili da mogu da cuvaju SF kada protivnik igra unutra. Drugim recima, ili da imaju visok OD, ili visok PA, jer to selektoru otvara mnoga vrata prilikom sastavljanja taktike.
Nije realno da PC/C koji treba da cuva PF/C poziciju ima IS >20, jer je potrebno da imaju i visok ID i RB i JS, a to sve utice dosta na platu. S druge strane, napraviti beka sa IS 22+ nije nemoguce. A takvi bekovi je najbolje da igraju na PF/SF, i upravo zato su nam potrebni centri koji bi u tom slucaju mogli da igraju na spoljnim pozicijama, a za to je ipak potrebno imati PA bar 13.

Centri sa visokim PA: (https://i.imgur.com/UBDYQwC.jpeg), (https://i.imgur.com/b50Hh6c.jpeg), (https://i.imgur.com/whScIl6.jpeg)
Centri sa visokim OD: (https://i.imgur.com/z30MgIt.jpeg), (https://i.imgur.com/p21NHwn.jpeg), (https://i.imgur.com/DwqK6ZV.jpeg)
Za spoljne taktike: (https://i.imgur.com/ujsJQ3y.jpeg). (https://i.imgur.com/KUPPpdu.jpeg)

Uvek je lepo imati i neke blokere. Na kraju krajeva, mi smo poslednje zlato uzeli igravsi u finalu sa blokerima pod kosem (45833). Ali tu treba imati u vidu da je SB poprilicno jeftin skil, u odnosu na preostala 3 un. skila, a vremena su takva da vecina najjacih reprezentacija ima IS i preko 20 kod nekih igraca, tako da SB 17-18 nikako nije dovoljan. Ja cu sam da istreniram 2 blokera sa SB 25+, a imace i PA 23+, i nadam se otvoriti vrata i drugima da se ne ustrucavaju da treniraju skilove na preko 20.
Blokerima je bitno da imaju ili visok JS, ili visok PA. OD blokerima je dosta manje bitan kada se igra zona.

This Post:
00
311115.5 in reply to 311115.4
Date: 07/05/2021 14:10:27
Tunjevina
III.4
Overall Posts Rated:
543543
Second Team:
Krompir
SF:
Poziciju krila sam ostavio za kraj. Ukoliko se imaju bekovi sa ID 16+ i PF-evi sa OD 16+ koji mogu i SF da cuvaju u zavisnosti od protivnika i njihove taktike, onda je logican zakljucak da standardna kompletna krila na reprezentativnom nivou, poput ovog (https://i.imgur.com/6rAWFy2.jpeg), vise nisu toliko potrebna.

Neka od kompletnih krila iz trenutne generacije, poput Zimonjica i Andica, koji nikada nece obuci dres reprezentacije, bi imali bitnu ulogu da im se promenio plan treninga pre par sezona i da su se prekomandovali na poziciju PF-a. Isto vazi i za Otica od kojeg je mogao da ispadne super PF da se pre 3 sezone njegov trening promenio dok je bio kod Zvoneta.

Ranije smo imali igrace od 201 i 203 koji su bili trenirani za krilne centre, bas iz razloga sto je konkurencija na krilu velika. Najbolji primer za to je Roganovic koji je bio 201 i za koga se videlo da zbog velike konkurencije na SF-u nece biti bitan za NT, pa je promenjen plan treninga u poslednjih par sezona gde je treniran iskljucivo unutra. Na kraju je postao legenda naseg NT-a sa 97 odigranih utakmica.

Za igrace koji su 201 i 203 a koji izadju sa drafta sa TSP<52, bolje je da se prave za krilne centre koji mogu da cuvaju SF, nego da se prave neka kompletna krila od njih, jer nam verovatno nece biti ni medju 5 najboljih na SF poziciji i dres reprezentacije ce tesko obuci.

Da sumiram sve ovo... Mnogo je bitno da se selektoru ostavi mogucnost da rotira pozicije u odbrani, jer bez toga se vrlo tesko moze nadomestiti razlika u individualnom kvalitetu protiv najjacih reprezentacija.
Za bekove i krila je najbolje da imaju PA 13+, kako bi mogli da pokriju sve 3 spoljne pozicije u napadu. Za krilo je takodje bitno da ima OD minimum 19, a po mogucstvu i 20, kako bi mogao da cuva PG/SG pozicije. Ako se juri HA i DR na ustrb PA, onda taj igrac treba da bude zver za napad i da ima IS minimum 19, kako bi igrao na SF/PF. Unutrasnji igraci treba da imaju ili visok OD ili PA (ili oba), koji bi im dozvolio da cuvaju ili igraju na nekim od spoljnih pozicija.
Ima tu naravno i tipova igraca kojih se nisam dotakao, jer mnogo toga zavisi i od pocetnih skilova.

Potencijal:
Jos jedan od problema kojih imamo, nije nedostatak HOF igraca, vec nedostatak HOF igraca koji su maximalno istrenirani. Nazalost, desava se da menadzeri uzmu HOF klince, a na kraju ih treniraju na nacin koji moze bez problema da se ostvari i sa MVP potencijalom.

Mora da se ima u vidu, da kad se uzme HOF klinac, da je potrebno dizati mu primarne skilove do maximuma ili bar blizu maximuma, a to pogotovo vazi za centre. Ako je nekom u planu da istrenira beka za LI, onda je cesto MVP potencijal sasvim dovoljan. Cak se moze napraviti strasan reprezentativni LI bek sa potencijalom 8, ukoliko izadje sa adekvatnim skilovima sa drafta i prioritet se postavi na OD i IS.

8pot, LI bekovi: (https://i.ibb.co/FWpL0GF/1.jpg). (https://i.ibb.co/zs21rXP/3.jpg)

Isto tako, se sa 8 potencijalom moze napraviti fenomenalan bloker, ukoliko izadje sa drafta sa malim IS.

8pot, bloker: (https://i.ibb.co/hfbvNM7/4.jpg)

Zeleo bih da se dotaknem i slucaja Rojnic, koji se nije trenirao kako treba od pocetka, i koji posle u21 nije mogao da se “popravi”. To je bio igrac koji je mogao da bude jedan od nasih najboljih igraca ikada, ali se doslo do situacije da igrac ispuni svoj potencijal sa 23-24god. Rojnic je suvi dokaz zasto od pocetka neko iz strucnog staba A mora da bude u kontaktu sa menadzerima klinaca sa drafta. Dozvolilo se da jedno od nasih najvecih blaga ispuni potencijal a da mu odbrane ostanu na niskom nivou, tako da je svaka prica da nam treba vise menadzera za trening, bolji treneri, vece teretane, itd. suluda.

This Post:
00
311115.6 in reply to 311115.5
Date: 07/05/2021 14:10:47
Tunjevina
III.4
Overall Posts Rated:
543543
Second Team:
Krompir
Strucni stab:
Strucni stab ranije nije bio samo tu da prikupi skilove, vec je kod nizeligaskih menadzera imao ulogu mentora. Cak i po 10 sezona unapred se pravio plan za odredjene igrace, sve naravno u dogovoru sa zeljama nasih menadzera, sa kojima je saradnja uvek bila fantasticna. Mnogim menadzerima koji su imali odlicnu saradnju sa strucnim stabom, a bili su tada u nizim ligama, je ta saradnja pomogla da kasnije prave uspehe i uzimaju trofeje sa svojim klubom. Napravila se neka vrsta ekvivalentne razmene: onima koji su trenirali nase najvece talente, su selektor i strucni stab delili znanje u vezi treninga ili taktika, ili bilo cega drugog, sto je te menadzere zanimalo. Iskusnijim menadzerima se ponekad davalo na uvid projektovani skilovi igraca koji bi bili konkurencija za njihove trenirce, kao i skilovi reprezentativaca najboljih reprezentacija sveta, kako bi imali bolji uvid u buducnost nase reprezentacije, i sta se ocekuje od njihovih treniraca.

Postoje stvari koje su svaki selektor i strucni stab radili prethodnih skoro 30 sezona, i to su stvari koje se po meni podrazumevaju:
- Azuriranje diska
- Oglasavanje nasih igraca na forumu
- Trazenje vlasnika nasim klincima
- Javljanje menadzerima u vezi treninga i forme
- Formiranje strucnog staba
- Skautovanje i prikupljanje skilova drugih reprezentacija
- Pisanje na forumu o reprezentaciji

Ali glavni zadatak strucnog staba, na celu sa selektorom, je da sastave masinu od delova koje im obezbedjuje zajednica.

Masina ne moze sama od sebe da se sastavi. Pogledajmo jednu Spaniju, zemlju koja dobija i po 40+ HOF draftovaca, a imaju skoro 15 menadzera u strucnom stabu, brda scouta, medju kojima i BBB sampione i dugogodisnje prvoligase. Svi zajedno rade da naprave Spansku masinu, i to su i napravili.
A mi se nadamo da cemo bez scouta, sa 5-10 HOF draftovaca po sezoni, sa dosta slabijim strucnim stabom, da ih tucemo u finalima u buducnosti, kao sto smo cinili ranije? Tesko da moze.
Ja sam samo realan. Ukoliko je cilj boriti se za poneko polufinale, i ne pucati na najvislji plasman, neka se nastavi sa ovim radom. Na kraju krajeva, mi smo medju 10 zemalja po broju korisnika u Evropi, i oduvek smo imali dosta vise menadzera koji treniraju domace, nego neka Estonija, Turska ili Grcka koje imaju vise korisnika od nas, tako da je povremena borba za polufinale i medalju, realnost za zemlju poput nase. Ali za borbu za zlato, za tim koji moze da tuce najjacu Spaniju i najjacu Kinu, za to je potrebno nesto vise.

Sto se tice u21, tu je drugacija situacija sto se tice treniranja, ali sustina je ista, i tu pre svega vazi da ako strucni stab u 2 mandata ne uspe da napravi rezultat, onda se nesto ne radi kako treba. To ne znaci da treba menjati strucni stab, ali bi bilo lepo da strucni stab shvati da su oni ti koji treba da se poboljsaju, a ne da krive zajednicu za lose rezultate.

Zeleo bih da napomenem jos nesto, u cast ljudima koji su nam doneli silne medalje. Mi smo imali selektore toliko pedantne (Ivko, Lale, Krmelj, Markovic) da je bilo slucajeva da u medjusezoni, dodju s posla u ponedeljak, satima rade draft koji je izasao taj dan, potom salju poruke menadzerima klinaca sa drafta, da zakazu prijateljsku ako jos nisu, da ubace igraca u trening, i to u zavisnosti od skilova da se trenira odredjeni sekundarac a ne 1vs1, da ako nemaju trenera da stave igraca na listu kako bi ih neko pre petka u 11:00 kupio, sve kako ne bi propustili taj prvi trening. I kad zavrse sa svim, imaju samo vremena za malu dremku, jer uskoro svice, i idu opet na posao. Takav fanatizam ne treba naravno ocekivati od svakog selektora, ali niko od tih menadzera se nije hvalio/zalio da su ulozili veliki trud, vec su dozvolili da njihov rad prica u njihovo ime.

This Post:
11
311115.7 in reply to 311115.6
Date: 07/05/2021 14:11:26
Tunjevina
III.4
Overall Posts Rated:
543543
Second Team:
Krompir
Obratio bih se na par stvari koje je rekao selektor.

“Pre dve sezone smo započeli sistem rada bez skauta, razloga je više. Nema dovoljno ljudi koji bi se time bavili, nekima je dosadno, neki nemaju vremena ni živce za to”

Slazem da je rad scouta nezahvalan, pogotovo od kad se uvelo da 19-ogodisnjaci mogu da imaju bolje skilove, pa se sad i oni prate za reprezentaciju. Scouting oduzima mnogo vremena, ali je to bio temelj nasih ranijih uspeha, i prekopotreban je.

“Zato smo došli na ideju da se iz svake generacije odvoje najbolji talenti i da oni završe u pravim rukama, oni bolji koji bi se razvijali za A tim bi išli u najbolje uslove.”

Ovo zvuci lepo na papiru, ali nesto sumnjam da se matematika slaze sa tom idejom. Npr. mnogi dobri menadzeri narednih 6-7 sezona nece traziti trenirce jer ih vec imaju, tako da me zanima odakle ce se pojaviti silni menadzeri sa vrhunskim uslovima koji ce moci sa svakog drafta da kupuju nase najvece talente. A druga stvar je sto vecina draftovaca ostane u klubu koji ih je izvukao. Mnogi su u timovima koji ne znaju puno o treningu, i bez nekog mentora/scouta, ti igraci ce najverovatnije da propadnu. Da bi uopste nasi draftovci dospeli na listu, potrebno je da im se scouti jave, da vide ko ima uslove za trening, pa da se objasni menadzerima koji nemaju trenere da im je isplativije da odmah prodaju draftovca ako je veliki talenat, nego da ga treniraju sa losim trenerom.

Evo Predrag je bidovao preko 3m za naseg najveceg talenta sa ovog drafta, ali je na kraju otisao u Rusiju. I zbog nedostatka nasih draftovaca na listi, kupio je Svedskog klinca. Tako da kao sto sam rekao, ta ideja se po mom misljenju ne slaze sa realnoscu.

Ako je sistem rada sa scoutima tezak za odrzavanje, ne treba ga odbaciti, nego ga promeniti/modernizovati na nacin koji ce scoutima skinuti teret s ledja. Nizeligaskim menadzerima je potrebna pomoc oko treninga, a reprezentaciji su potrebni njihovi trenirci.

Vise glava je pametnije od jedne, neka ljudi podele ideje ako ih imaju, pa cemo zajedno smisliti nesto. Siguran sam da sve velike reprezentacije imaju slicne muke, ali su se snasli.

“Veliku muku nam je zadavala stamina. Kada nam se igra bazira na odbrani a 3 od 4 najboljih defanzivaca ima staminu 2, znači da moraš promeniti nešto ali ne može odmah i sad. “

I ranije smo imali tih problema. Ne moze Pivopija da trenira ST Vujakliji kada ima i mladje trenirce, ili Turcin da Krstinu dize ST, ako ga i dalje trenira. Koristi LCD na 2 pozicije gde imamo najmanju staminu, moze dosta da pomogne.

“Iskreno verujem da dolaze bolje generacije, već od ovih što pune 24-5 godina pa na niže “

Stani malo selektore... Nasa sadasnja generacija je pre 4-5 sezona bila talentovanija nego ta koju si pomenuo. Tu je bio Vujkov za koga smo znali da ce biti nas najbolji bek ikada. Vujevic, koji je imao potencijal da bude bolji i od Relje. Tu su bila Siretove 2 zveri, Ocokoljic, itd. Nas najveci TSP pre te generacije je bio 147, a svi ovi su ili to nadmasili/izjednacili, ili su imali potencijal da to nadmase (Vujevic).

Sad kad je konacno dosla generacija koja se cekala, ti vec krenuo da pricas o generaciji za 5-6 sezona. Aludira se da nema vajde sve dok ne dodju neke naredne bolje generacije. Zasto se spusta lestvica za ovu generaciju na tako niske grane!? Ako je lestvica nisko, onda ne moze da se dozivi neuspeh - jel takav mentalitet treba da imamo?

Nepisano pravilo je, da je za uspeh reprezentacije zasluzna citava zajednica, jer selektor ne moze sam da napravi uspeh, bez da desetine menadzera ne trenira desetine sezona nase igrace, i odrzava im formu. S druge strane, za neuspeh reprezentacije je glavni krivac selektor, tako da je na selektoru Srbije ogroman pritisak. Taj pritisak je normalan, jer su desetine menadzera potrosili milione za nase trenirce, teretane, i trenere, neki im davali preko 150 treninga u karijeri, i nije cudno ako se trazi od selektora da izvuce maximum iz njihovih pulena.

This Post:
11
311115.8 in reply to 311115.7
Date: 07/05/2021 14:11:35
Tunjevina
III.4
Overall Posts Rated:
543543
Second Team:
Krompir
Ajde malo vise o sadasnjoj generaciji da pricamo, koje su njene mogucnosti i gde je selektor postavio lestvicu za nju. Par pitanja za A selektora:

1. Svi znaju da zreb igra veliku ulogu na Utesnom turniru, ali pre nego sto je izasao zreb, po tvojoj proceni, koji smo mi favoriti za osvajanje Utesnog?

2. Koliko je reprezentacija na Utesnom koje imaju bolji individualni kvalitet od nas, i koje su to reprezentacije?

3. Ko je sve u strucnom stabu reprezentacije, i koje su njihove uloge? Ranije se to znalo, ta informacija se mogla obicno pronaci na stranici reprezentacije, ili na forumu, a cak i na disku gde su generacije bile oznacene po scoutima.

4. Da li je uopste u planu da se Srbija vrati na najvislji nivo, ili je to previse velike planina za strucni stab, pa je umesto toga cilj da se “samo” vratimo medju top 15 na svetu, i top 8 u Evropi, gde i trenutno pripadamo?

Sismis, nemoj pogresno da me shvatis, jer iskreno mislim da si pravi covek za selektora u ovom trenutku. Mi stariji koji smo ranije bili u strucnom stabu i selektori, nemamo ni volje ni vremena da aktivno vise pomazemo reprezentaciji, i mi tu obitavamo i dalje u igrici u “hibernaciji” iz koje se povremeno probudimo. Bila nam je potrebna sveza krv vec duze vreme, i drago mi je da si imao volje da se prepustis tom zadatku. To ne znaci da cu se sloziti sa svime sto napises ili uradis, tako da nemoj da shvatis ove poruke licno, samo sam neko ko ima malo drugacije vidjenje stvari od tebe u vezi NT-a.

Mene ne drzi igrica kao ranije, tako da me ne bi cudilo da se uskoro vratim u hibernaciju. I sto se mene tice, ne mora strucni stab nista da izvuce iz ovih mojih spisa. Imao sam potrebu da podelim neke stvari, i ako strucni stab izvuce nesto pozitivno – super! Ako ne, nikom nista.

Zeleo bih da vidim da se otvori zavesa izmedju reprezentacije i zajednice. Ranije je bila prisutna veca transparentnost. Prvi put posle vise od 30 sezona da ne mogu da nadjem informaciju ko je u strucnom stabu, da ne znam ciljeve i planove reprezentacija, a kod u21 ne znam cak ni skilove igraca, jer diskovi ne izgledaju azurno, a ni pregledno.
Tokom prosle sezone, na NT temi, niko nijedan post nije napisao sem selektora. Priblizite reprezentaciju zajednici, i ljudi ce biti vise zainteresovani da je prate i komentarisu.

From: Ogi

This Post:
00
311115.9 in reply to 311115.8
Date: 07/06/2021 07:16:30
Overall Posts Rated:
172172
sve si ti u pravu, ja ću samo dodati jedno-svaka čast vama svima koji ste i ranije a i sada radili sa reprezentacijom.
jbg, realno- hibernacija i mala zajednica- šta se uradi- uradilo se, znam da glupo zvuči ali je realno tako.

From: sismis
This Post:
11
311115.10 in reply to 311115.9
Date: 07/06/2021 15:39:42
Batinari
Prva Liga
Overall Posts Rated:
666666
Second Team:
Minions Batinari
Dosta opširno i dosta dobrih stvari je napisano, pročitao sam više puta pa ću se potruditi da odgovorim adekvatno na sve a ako nešto i promašim lako ćemo dodati u nekom od narednih postova.
Naravno da ne nema tu ništa ličnog niti to uzimam tako. Verujem da sve što si napisao, napisao si zato što želiš najbolje za reprezentaciju, kao i ja, kao i svi ostali koji prate dešavanja.

Što se tiče TSPa, jasno je da mi ne možemo imati igrače sa 155-160+ ili možda možemo nekad. Ono na šta sam aludirao je da vidimo naše mane i da pokušavamo da kod već zrelih igrača izvučemo neki skil više koji je potreban a da mlade formiramo na osnovu onoga što je potrebno za najviše rezultate. Bio si deo tih generacija koje su uzimale medalje pa znaš više o tome šta je potrebno i drago mi je da si izašao sa nekim projekcijama kako određeni igrači da se razvijaju, jer od svih postavljenih mi nemamo nijednog takvog i ako imamo dosta kvalitetnih igrača.
Što ne zanči da ih neće biti, bekovi sa OD 20+, IS 20+, unutrašnji sa PA 13+ i OD 16+. Znam da takvih treba i pravimo ih, na to sam aludirao kada sam pominjao generaciju 24-5 pa na dole, što ne znači da sam otpisao ovu generaciju jer imamo dosta sjajnih igrača. Svakako si mi dao ideju kako bi neki od njih mogli biti još bolji, pogotovo niži potovi.
Kada sam te pitao za savet oko treninga Đorđevića odgovorio si mi tek nakon 20 i nešto dana, ne zameram uopšte, jednostavno si imao preča posla, zasitio si se igrice kao što si mi sam i rekao i više se nisam osetio slobodnih da pitam bilo šta u vezi bilo čega i ako me je dosta njih uputilo na tebe.

Što se skauta tiče, jednostavno ih nema, pisali smo na forumima od svih liga, pisao sam i ja na NT forumima, zvao ljude da se priključe što porukama što javno, jednostavno nema ljudi koji bi radili skauting. Nemogu da formiram sistem za skauting ako nemam ljude koji će da ga rade ili još gore da rade pa nestanu posle jedne sezone, zato smo pribegli sistemu rada bez skauta da vidimo može li on dati rezultat. Čak su Martinenko i Spaciulis probali da naprave program koji bi sam radio skauting i slao poruke.
To ne znači da su ti igrači zapostavljeni, trudim se da velikoj većini pustim poruku od igrača koji izađu sa drafta, ponajviše novim menadžerima i da vidimo kakvi su uslovi, da li prodaju igrača da li možemo da im pomognemo da ne prodaju nego da treniraju. Pomažemo novim menadžerima i oko taktike i oko treninga. Sa ovima ostalim igračima na koje se najviše obraća pažnja je kontakt takođe uspostavljen, nisu prepusteni sami sebi.
Najlepše bi bilo da imamo 10ak ljudi koji će raditi skauting, formiramo koncept, podelimo po grupama i mirni smo.
Ako ima nekih ideja kako poboljšati rad oko skautinga rado bih poslušao.



From: sismis
This Post:
11
311115.11 in reply to 311115.10
Date: 07/06/2021 15:40:47
Batinari
Prva Liga
Overall Posts Rated:
666666
Second Team:
Minions Batinari
Sada da se vratim na aktuelna dešavanja, od sadašnje generacije sigurno nismo odustali, prvo zato što ova generacija to ne zaslužuje, a drugo jer bi to bilo nepoštovanje prema menadžerima koji su žrtvovali dosta toga za njih.
Da li je neuspeh što nismo prošli u drugu fazu EPa prošle sezone? Jeste.
Da li ću odustati zbog toga? Neću naravno.
Što se tiče prva dva pitanja, odgovor bi bio da će biti jedno 4-5 kvalitetnijih reprezentacije od naše i jedno 10ak sličnih nama kada se zvarše kvalifikacije za SP. Uz sreću na žrebu možemo da doguramo dosta daleko, Srediće se i stamina kod nekih igrača tako da očekujem da idemo minimum jedan korak dalje nego pre dve sezone, a uvek se nadam da je moguće osvojiti ako se namesti sve.
Naravno da jeste plan da se vratimo na vrh, zato i zovemo da se prikljui što više ljudi, za trening, savete....sve...ponavaljam se ali evo opet, samo kao zajednica možemo da se vratimo tamo gde smo bili.
Drago mi je što si ispisao neke stvari a evo mislim i da sam ja pojasnio neke malo bliže.

Stručni štab je već posebna tema, svaka ozbiljnija reprezentacija ima ceo skup ljudi oko iste, koja se bavi skautingom protivnika i svega ostalog, znaš i sam...mi to nemamo pa skoro sve odradim sam.
U mom prvom mandatu prvi savetnik mi je bio Zvone, par puta Marković kao i Martinenko.
U drugom mandatu, sada, prvi savetnik mi je Zekan, a tu su još Martinenko, Zmaj i Spaciulis. Reklo bi se da nam fali još iskustva ali ne možemo nikoga da vučemo za rukav da se priključi NT aktivnostima.
Svi su tu dobrovoljno i rado bi prihvatili svakog ko želi dobro za naš NT