BuzzerBeater Forums

Slovensko - II.4 > Skilly potrebne pre jednotlive posty

Skilly potrebne pre jednotlive posty

Set priority
Show messages by
From: LaciKE
This Post:
00
4267.1
Date: 10/28/2007 14:58:13
Overall Posts Rated:
00
Skilly potrebne pre jednotlive posty

Point Guard - PG by mal byt najlepsi vo vedeni lopty a v prihravkach sploluhracom ktory su volny,alebo vo vytvarani prilezitosti na skorovanie.
(1) Handling, Passing
(2) Outside Defense, Driving
(3) Jump Shot, Jump Range, Inside Shot

Shooting Guard - SG by mal byt schopny skorovat z hocikade , hocikedy ;)
(1) Jump Shot, Jump Range
(2) Handling, Passing,
(3) Driving, Outside Defense, Inside Shot

Small Forward - mal by byt najviac behavy typ s najpestrejsou skalou atributov
(1) Jump Shot, Jump Range, Outside Defense
(2) Handling, Passing, Driving
(3) Inside Shot, Inside Defense
(4) Rebounding

Power Forward: mal by ovladat oblast okolo kosa , dobry v braneni a doskokoch najlepsie vysoky hrac
(1) Inside Shot, Inside Defense
(2) Rebounds, Blocks
(3) Driving, Passing
(4) Jump Shot, Handling

Center:Je vacsinou najvyssi hrac v poli,ktory casto vyuziva svoju vysku a vahu... brani okolie kosa
(1) Inside Shot, Inside Defense, Rebounds
(2) Blocks
(3) Handling, Passing

From: LaciKE
This Post:
00
4267.2 in reply to 4267.1
Date: 10/30/2007 12:39:22
Overall Posts Rated:
00
Základná päťka

Družstvo by malo mať svoju základnú zostavu. V určitých prípadoch (zranenie, slabá forma, zvláštny spôsob hry súpera) urobí tréner zmenu v základnej zostave. Každý člen družstva však musí vedieť, že má možnosť – na základe dlhotrvajúceho zlepšeného výkonu v tréningu, či v predchádzajúcich zápasoch - hrať v základnej zostave.

Základnú päťku tvoria títo hráči:

Prvý rozohrávačPG (1), nazývaný tiež stredný rozohrávač alebo dirigent. Na diagramoch sa označuje číslom 1 (výška 180 – 190 cm). Je to hráč po technickej a taktickej stránke jeden z najlepších, často „rozum“ celého družstva. Má mať vodcovské schopnosti, pretože riadi hru podľa inštrukcii trénera priamo na ihrisku. Je rýchly, pohyblivý, vedie protiútok. Je spoľahlivý v obrane, výborný v zachytávaní nepresných prihrávok, špecialista na zdvojenie. Je zodpovedný za zabezpečenie obrany. Dobre strieľa z diaľky, má výbornú prihrávku. V zahraničnej lieteratúre sa označuje ako „playmaker“ – tvorca hry.

Druhý rozohrávač SG (2), krajný rozohrávač, krídlo (výška 190 – 195 cm). Je to rýchly, pohyblivý, technicky vyspelý hráč s dobrým výskokom, jeden z najlepších strelcov zo strednej a väčšej vzdialenosti, výborný v spolupráci s podkošovými hráčmi. Vybieha prvý na protiútok. Dobre bráni a v prípade zóny hrá v prednej línii. Aj on sa zapája do doskakovania. Ak sa prvý rozohrávač vyfauluje a nie je za neho rovnocenná náhrada, preberá funkciu organizátora hry.

Poznámka: Rozdiel medzi spôsobom hry krajného rozohrávača a krídla je minimálny. Preto sa často hovorí, resp. v literatúre uvádza, že okrem dvoch podkošových hráčov hrá družstvo so stredným rozohrávačom a dvomi krídlami.

Krídlo SF (3), výška 200 cm. Pomerne vysoký, ale pohyblivý hráč, univerzálny v obrane. Je schopný brániť nižšieho rozohrávača a ak treba, aj pivotmana. Jeho najväčšou prednosťou má byť schopnosť hrať 1:1. Je dobrým strelcom z rohu, výborný v doskakovaní. Aj on by mal vedieť dobre prihrať pivotmanovi a kombinovať s ním (vzájomné clony).

Prvý podkošový hráč PF (5), klasický pivotman (výška 205 – 210 a viac cm.). Je najvyšším hráčom družstva, silný, robustný s dobrým výskokom, hráč, ktorý má mať najviac doskočených lôpt v obrane i v útoku. Ovláda hru chrbtom ku košu, streľbu spod koša po obrátke, bočnú streľbu sponad hlavy, ale aj streľbu vo výskoku zo strednej vzdialenosti.

Druhý podkošový hráč C (4) (výška 202 – 206 cm.). Hrá často na čiare trestného hodu ako postman. Je trochu nižší, nie tak robustný ako klasický pivotman, ale je o to pohyblivejší, rýchlejší. Je to hráč technicky vyspelý, ktorý okrem streľby spod koša a strednej vzdialenosti dokonale ovláda úniky. Často sa zapája do protiútoku ako trailer, má kombinačné schopnosti a dobrú prihrávku. Obaja podkošoví hráči musia ovládať prvú prihrávku do protiútoku, ako aj stavanie clôn a pomáhať nimi spoluhráčom