Gelelim bizi temsil eden 4 oyuncumuza. Benim draft başında Furkan dışında bir oyuncumuzun daha seçileceğine dair bir umudum vardı fakat toplam üç oyuncuyu beklemiyordum.
İlk seçilen oyuncumuz İzzet Türkyılmaz ile başlayalım. Beni en çok şaşırtan seçim bu oldu açıkçası. Beklemesine bekliyordum ama olursa diye umudum son 2-3 sıraydı. Asıl şaşırtan ilk seçilen oyuncumuz olması oldu. Ekranda Denver’ın seçimi olarak İzzet’i okuduğumda birkaç saniye tepkisiz kaldım. Bundan sonra kendisine büyük görevler düşüyor. 2.16 metre boyunda 3-4 numara oynayabilen bir oyuncudan bahsediyoruz. Draft’ta seçilmesinin en önemli etkeni bu. NBA böyle bir oyuncu görmedi çünkü şimdiye kadar. Artık bir şekilde kilo alıp biraz kuvvetlenmesi gerekiyor. Ancak hepsinden önemlisi oynaması gerekiyor. Banvit’te geçen yıl play-off’lar dahil 28 maçta sadece 9.1 dakika ve 2.2 sayı ortalamaları ile oynadı ki bu hedefi NBA olan bir oyuncu için çok yetersiz. Artık ya Banvit’te ya da başka bir takımda oynaması gerekiyor. Eğer oturacaksa gidip Denver’da otursun en azından daha faydalı olur. Yaz Ligi’ne katılabileceği konuşuluyor. Oradaki performansı takım yetkililerine bazı ipuçları verecektir.
Ardından da Furkan Aldemir seçildi. Bazı sitelere göre 30’larda, bazılarına göre 40’larda seçilmesi beklenen Furkan 53.sıraya kadar düştü. Bu yıl Euroleague’de kendisini çok geliştirdi, özellikle savunma anlamında. Bu yıl biraz daha hücumuna önem vermesi gerekiyor. Zaten Galatasaray’da kalacağını daha önce belirtmişti. Bu süre zarfında etkili bir post oyunu ve orta mesafe şutu eklerse oyununa, NBA’de başarılı olma olasılığı daha da artar. Çalışkanlığını bildiğimiz bir oyuncu olduğu için bu sene Eurocup’ta ve TBL’de zirveye oynayacak bir Galatasaray’da kazanacağı tecrübeler çok önemli olacaktır.
Son olarak İlkan Karaman. O da İzzet gibi kendisini İtalya’daki Eurocamp’ta gösterdi. Atletizmi ve şutu ön plana çıkan özellikleri. Ancak yine de şutunu biraz daha geliştirmesi lazım. Ayrıca savunmada pozisyon alma üzerine de çalışması gerekiyor. Fazla blok kovalarken savunma pozisyonunda hata yapabiliyor. Nets de zaten İlkan konusunda acele etmeyeceklerini söyledi. Furkan’ın daha üst düzeyde geçirdiği bir senenin kendisine ne kadar iyi geldiğini gördük. İlkan da o seviyeyi bu yıl atlayacak. Furkan gibi Eurocup ve TBL’de zirveye oynadıkça, oyununu da geliştirecektir.
Draft’a giren diğer temsilcimiz hakkında açıkçası okuduklarımız hariç pek bişey bilmiyoruz. Efes’te oynama şansı bulamadı Mega Vizura’ya kiralandı. Son 10 sıraya bu kadar damga vurmuşken, 60.sıra için içimden bir umut geçti ama maalesef olmadı. Draft edilip gitmeyen tek oyuncumuz Cenk Akyol. O’nun da özellikle son iki yıldır kendini geliştirdiğini görüyoruz. Daha önceki yıllarda kendisini seçen Hawks yetkilileriyle görüşmüştü. Hazır bu yıl kontratı da bitiyor. Umarım Yaz Ligi’nde şansını dener ve önümüzdeki yıl O’nu da Hawks formasıyla izleriz.
Yorum: Rıdvan Taner Gül
[email protected]twitter.com/ridvantanergul..