Mivel mindenki ismeri a véleményeteket, és egyrészt tiszteletben tartja, másrészt rájött, hogy kár vitatkozni, úgyis hiába.
Ez mondjuk fordítva is elmondható. De ha már annyira kérted, hogy indokoljam meg, miért nem vezér szerintem James, hadd kérjelek meg én is, hogy tedd meg ugyanezt fordítva. Miért tartod vezérnek? Mutass olyan momentumokat, ahol vezérként viselkedett. Mert tavaly annyiban kimerült az érvelésed, hogy nyertek és ő dobta a legtöbb pontot. Idén mivel győzött meg téged, hogy ő egy vezér alkat? Ahogy viselte a vereséget? Vagy ahogy a csapattársaival kommunikált?
Amúgy az, hogy James, Wade, vagy éppen Spo vezér-e egyáltalán, totálisan szubjektív. Szerintem James nem az. Szerintem Spoelstra sem az (de még különösebben jó edzőnek sem nevezném). Wade legalább mutatott valami vezérszerűséget, bár igaz, nem idén, hanem 2-3 szezonnal ezelőtt. Ha te úgy látod, hogy James vezérhez illően viselkedett, az a te dolgod, már úgyis rájöttünk mindketten, hogy nem ugyanazt értjük vezérség alatt. Felőlem dobhat 50 pontot, szedhet 10 lepattanót, meg adhat 10 asszisztot, ha a végén összezuhan, ha a sikereknél is mások oldják meg a kulcsszituációkat. Számomra pl az is elég jellemző momentum volt, hogy a postgame interjúknál rendszeresen egymás mellett ülnek Wade-del és perceken keresztül rá sem pillant a saját csapattársára (tudom, nem nézel interjúkat, de azért pl az idei döntő postgame interjúit nyugodtan végigpörgetheted, kb 20 percet fog elvenni az életedből).
De azért azt sem állítom, hogy James nyakába kell varrni a felelősséget, ő legalább hozta a tőle elvárhatót. Egyszerűen a csapatépítés és csapatjáték jobb és hasznosabb, mint a csapat összevásárlása és az egyéni teljesítményekre építés. Szép teljesítmény a négy év alatt négy döntő és két bajnoki cím, de azért azt is látni kell, hogy sorrendben így alakult az a négy év:
1. nagyképűsködés után bukott döntő
2. megérdemelt bajnoki cím egy jó képességű, de tapasztalatlan gárdával szemben
3. bemákolt bajnoki cím, amihez kellett a bírók tévedése, a Spurs bénázása (6. meccs Bosht faultolni kellett volna), illetve ehhez kapcsolódóan egy (kivételesen) rossz Popovich-döntés (Duncan leültetése) és egy cserejátékos überklasszis teljesítménye
4. negatív rekorddal bukott döntő, konkrétan lealázták őket
Ez egyébként szerintem nem, vagy legalábbis nem elsősorban James hibája. Rövidtávú koncepció volt ez a nagy hármas, ennyi volt bennük. Jövőre meg még ennyi sem lesz, ha marad a nagy hármas, még gyengébb lesz a pad, ha nem maradnak, akkor meg ki fog játszani? Texasban nincs ilyen gond. Még ha valami csoda folytán vissza is vonulna egyszerre Timmy, Manu és Parker, akkor is szinte garantáltan PO-csapat lennének, még ha nem is lenne esély újabb bajnoki címre.