BuzzerBeater Forums

BB Hrvatska > (Negativna) elastika i trening

(Negativna) elastika i trening

Set priority
Show messages by
This Post:
22
330226.2 in reply to 330226.1
Date: 3/21/2026 7:14:57 AM
Critters
II.4
Overall Posts Rated:
52315231
Second Team:
Critters II
Da, što je viši skil to je teže doći do slijedećeg, ali ako npr imaš 18g igrača sa prosječnim startnim skilovima cca 6-7 i onda odlučiš drilat samo npr. obranu do besvijesti, ti ostali startni skilovi na basic nivou će te dodatno usporavati u tom treningu jednom kad malo odmakneš sa treniranim skilom...

E, a ako malo balansiraš tu obranu sa npr. 1n1 za krila treningom napredak bi morao biti brži sveukupno gledano...

Ali sve je to u nekim sitnim postocima tako da kratkoročno može biti razlika u možda treningu više kod mladih igrača, ali dugoročno gledano kod igrača koji su u nekim poznijim, ali još za trening prihvatljivim godinama. recimo cca 24-27 ta razlika može biti i do 2-3 treninga viška za dogurat do željenog skila...

Sei un mito
This Post:
11
330226.4 in reply to 330226.3
Date: 3/21/2026 8:20:38 AM
Critters
II.4
Overall Posts Rated:
52315231
Second Team:
Critters II
Jedno vrijeme se studiozno vodila analitika i praćenje svih, ili barem 90% naših igrača koji su bili u treningu na kraće ili duže staze, imali smo negdje dodatne forume, tablice po google docsima, široku lepezu raznih skautova za razne kategorije igrača, naravno da se trening i napredak proučavao i pratio sezonama, znam da je bilo prije elastic effekta i nakon što je uveden ponovo sve ispočetka.
To je bilo negdje između 15. i 40. sezone, teško mi je sad se sjetit točnog razdoblja...

Tu je poniklo ono pravilo da mladi igrači startaju s 1na1 za krila ovisno o početnoj razini tih skilova pa se onda prebacuju na ostale skilove prema napretku. Neki su znali provesti i skoro cijelu prvu sezonu na 1na1 za krila, ali neki prosjek je bio barem pola prve sezone pa onda dalje...sve je opet ovisilo ako je igrač bio viši potencijal za dulji trening ili se trenirao specijalno za mladu repku.

Ako je bilo specijalno za mladu repku onda se ranije prelazilo na primarne skilove, u mladoj je i centar bez sekundaraca bio od koristi...ili npr. play sa samo obranom i dodavanjima...

Višim potencijalima su se peglali sekundarni skilovi uz tu i tamo pokojeg primarnog jer se gledalo da plate ne odu u nebo prerano tako da se igrač može držati na neprirodnoj poziciji što duže ako za to postoji potreba...

Sei un mito
This Post:
11
330226.5 in reply to 330226.4
Date: 3/21/2026 8:31:35 AM
Critters
II.4
Overall Posts Rated:
52315231
Second Team:
Critters II
S obzirom na sve navedeno ja ''znam'' da elastic effect djeluje u oba smjera...uglavnom se gledalo na pozitivne strane i trening se tome prilagođavao kako bi se izbjegao negativni efekt i kako bi se pozitivni efekt iskoristio što je više moguće...

Ali ono što se pokazalo kao nekakvo pravilo je to da ako kreneš u trening sa 3 igrača uglavnom samo jedan stigne na cilj i da često nije najbolje da jedan igrač razvija u istoj ekipi od početka do kraja već su se često najbolji dugoročni rezultati pokazali kad je netko odradio početni dio posla pa je igrača preuzela neka jača ekipa iz npr. prve lige gdje se razvoj mogao nastaviti bez problema sa visinom plaće...

Dosadi s vremenom cijelu ekipu i razvoj svih ostalih, kao i rezultate, podrediti treniranom igraču...

Sei un mito
This Post:
22
330226.6 in reply to 330226.3
Date: 3/21/2026 9:05:15 AM
Critters
II.4
Overall Posts Rated:
52315231
Second Team:
Critters II

Kad spominješ ostale startne skilove na basic nivou, misliš na one koji su vezani za skil koji se trenira elastic effectom?

Ukratko da, ulaz i vođenje su vezani za skoro sve vanjske skilove osim mislim dometa, a kad treniraš 1na1 za krila dodatak skok-šuta i unutarnjeg šuta pokriva skoro sve bitno osim možda skoka i bloka...

Pa onda to izgleda nekako ovako...kreneš sa 1na1 za krila do neke proizvoljne razine s kojom si zadovoljan, pa dodatni treninzi skok-šuta i unutarnjeg šuta pošto su vjerojatno pred skokom ionako, pa vanjska obrana do određene razine i onda koji trening i unutarnje jer je unutarnja vjerojatno pred skokom, pa onda domet koji je opet na nekoj razini i vjerojatno opet korak do skoka, pa dodaš skoka prema potrebi, možda i koji blok jer je ionako i on negdje blizu, pa opet na skok-šut prema potrebi i tako ukrug i imaš mog evo Mirkova...

Mirkov je nisko krilo razvijano striktno za drugu ligu i kao takav može igrati SF i SG pozicije bez ikakvih problema, da sam mu digao još skoka mogao bi pokrivati i PF poziciju. Njemu je na početku bio problem što je imao loš skok-šut pa se tu potrošilo dosta treninga da ga doguram do 18, dodavanja mu nisam previše trenirao jer sam htio igrača koji će gledati prvenstveno da puca na koš a tek onda dodavanje...

Sei un mito
This Post:
11
330226.8 in reply to 330226.7
Date: 3/21/2026 9:26:30 AM
Critters
II.4
Overall Posts Rated:
52315231
Second Team:
Critters II
Kad treniraš unutarnju obranu vanjska nije sekundarac, tako da mislim da utjecaj tu ide samo u jednom smjeru.

Kod igrača, ajmo reći ''drva pod košem'', nikad nije bio problem trenirati unutarnju obranu bez obzira što je vanjska bila skoro pa nula...

Interesantna ideja je, ako je unutarnja obrana sekundarac kod treninga vanjske obrane da li niska unutarnja obrana usporava trening vanjske obrane na višim razinama???

Ako se ponaša kao i svi ostali međuskilni odnosi onda je odgovor DA.

Jer ako gledam trening Mihovličića njemu su obje obrane rasle ko lude jer su obje od samog početka na visokoj razini, a on nije previsok da bi mu visina usporavala rast vanjske obrane, tako da on danas ima OD12 i ID15...s tim da bi mu obje morale biti korak do skoka, pogotovo unutarnja...

Sei un mito
This Post:
00
330226.10 in reply to 330226.9
Date: 3/21/2026 9:47:16 AM
Critters
II.4
Overall Posts Rated:
52315231
Second Team:
Critters II
U početku ti ne bi smio biti problem, ali rastom skilova i godina mislim da ne bi bilo loše ubaciti trening unutarnje čisto da se nekako održi kakav-takav korak s vanjskom...

No to će sve ionako ovisiti ostvarenim napretkom u prvim godinama treninga...dugoročno će ionako biti potrebno prilagoditi planove tu i tamo...

Jedno je sigurno, nikad nejde sve po planu...a čak i ako se u jednom trenutku čini da ide, neće dugo...

Sei un mito
This Post:
22
330226.11 in reply to 330226.9
Date: 3/21/2026 10:44:52 AM
Grijači klupe
A-1 Superliga
Overall Posts Rated:
115115
Second Team:
Dark horses
Iz mojeg iskustva nema megative unutarnje na vanjsku...ja sam nabio 2 i pol sezone 1na1 za krila i razletili su mi se i s 22 godine od zelenih na vanjskoj ko da imaju 18 godina.
A unutarnju sam zadnje isao trenkat tak da je bila pri kraju i 7-8 skilova razlike izmedju vanjske i unutsrnje ali nisam primijetio neko usporavanje.

A za ove pozotivne elastike definitvno vodenje pomaze vanjskoj i visok sut iznutra pomaze unutarnjoj kasnije.