BuzzerBeater Forums

BB Bosna i Hercegovina > BB PRIRUCNIK!

BB PRIRUCNIK! (thread closed)

Set priority
Show messages by
From: JoccY
This Post:
44
190974.1
Date: 07/25/2011 13:51:49
Overall Posts Rated:
613613
BuzzerBeater vodic

Ovaj vodic je sastavljen da bi se pomoglo novim, a i iskusnijim menadzerima, kako bi sto bolje razumeli sve sto ima veze sa BB svetom. Ovaj vodic sadrzi 5 osnovnih celina:

1. Kako poceti
2. Osnove
3. Taktike
4. Trening
5. Nacionalni timovi

Mora se napomenuti da je ovo samo vodic, i nista vise. Ovde ce biti sadrzano dosta sigurnih informacija, ali i dosta informacija koje su zasnovane na iskustvima iskusnijih menadzera. Ja i dosta drugih menadzera smo naucili dosta toga o ovoj igri, zapamti, sad je red na tebe, da otkrijes kako sve ustvari funcionise ovde.
Nadam se da cete uzivati citajuci te da ce vam ovih par stranica olaksati igranje BuzzerBeatera.


1. Kako poceti:

Tvoj prvi tim

Upravo si se registrovao i GM (GameMaster) je prihvatio tvoju prijavu za novi tim. Dobrodosao u BuzzerBeater. Prva stvar koju ces verovatno uraditi je proveriti igrace tima i videti da li si dobio kojeg Bodirogu ili Divca. Nazalost, to vam se sigurno nece dogoditi. Ali nemojte puno brinuti oko toga, svi BB menadzeri su poceli sa slicnim timovima. Najvaznija stvar koju morate upamtiti o BuzzerBeateru je da je ovo maraton, ne sprint.
Trebace dosta vremena, kako bi se podigli na rang listi, osvojili koji trofej, te napokon dosli u priliku da se borite za najveci trofej, BBB (BuzzerBeaterBest) trofej.
Pre nego sto pocnemo ulaziti u detalje, moram vam napomenuti kako je vazno procitati prirucnik za igru.
Procitaj ga jednom, dvaput, a zatim jos koji put.

Forum

Znaci... Kazes da si procitao ovaj vodic i prirucnik vise puta, ali i dalje si nesiguran u odredjene stvari. Pa tvoja pretraga se zavrsava sa forumima. Forumi sadrze vise manjih foruma, u kojima se moze pronaci sve vezano za BB. Tkdj, na forume mozete otici jednostavno ukoliko zelite samo da „cavrljate“. Mozete koristiti „Help forum“ kako bi dobili odgovore na zeljena pitanja, ili „BB Global forum“ kako bi saznali najnovije novosti i desavanja u BB svetu. Ukoliko zelite saznati zasto je npr. nasa, ili bilo koja druga, reprezentacija izgubila drugu utakmicu za redom, posetite forum te zemlje, u ovom slucaju „BB Bosna i Hercegovina forum“.
Tvoj tim nece poceti pobedjivati na vise meceva ukoliko ucestvujete na forumima, ali ce sigurno ulepsati iskustvo igranja BB-a, znajuci da komunicirate sa stvarnim ljudima i tako stvarate nova poznanstva. Ti ljudi ce vam takodje pomoci davajuci vam savete kako bi vi sto pre sastavili pobednicki tim.

***Pitanja***

Kako pronaci jos foruma?
U ovom forumu, sa leve strane na dnu, se nalazi link na kome pise „Pronadji jos foruma“.
Klikni na to i dobices listu foruma koje mozes posetiti.




Last edited by LA-King_Leonidas at 08/22/2012 14:45:03

From: JoccY

This Post:
00
190974.2 in reply to 190974.1
Date: 07/25/2011 13:52:23
Overall Posts Rated:
613613
Raspored meceva:

- Svaka BuzzerBeater sezona traje 14 nedelja. U tih 14 nedelja je sadrzano 11 nedelja regularnog dela sezone i 3 nedelja plejoffa.
- Ligaske utakmice se igraju subotom i utorkom.
- Cetvrtkom, igracete kup utakmice sve dok ne budete izbaceni iz takmicenja. Nacionalni kupovi se igraju po sistemu ispadanja: tim koji dobije mec prolazi u sl.kolo, tim koji izgubi „pakuje kofere“ i zavrsava takmicenje u kupu. Ovaj princip igranja je primenjen na sve BB zemlje. Kup se igra sve dok ne ostane samo jedan tim, sampion. Taj tim dobija trofej kao osvajac Nacionalnog kupa.

Novcane nagrade za pobede u odredjenim rundama kup takmicenja su sledece:
Finalna utakmica: 300.000 $
Polufinale: 135.000 $
Cetvrtfinale: 100.000 $
Osminefinala: 80.000 $
Runda sa 32 tima: 70.000 $
Runda sa 64 tima: 60.000 $
Sve nize runde: 50.000 $

- Kad budete izbaceni iz kup takmicenja (ili ga osvojite), moracete zakazivati prijateljske utakmice kako bi i dalje igrali meceve cetvrtkom. Prijateljske utakmice mozete zakazati sa bilo kojim timom, koji se ne takmici u nacionalnom kupu. Ukoliko zelite ovo uraditi, jednostavno udjite na stranicu bilo kojeg takvog tima i uputite im izazov. Prilikom slanja izazova birate da li zelite igrati mec u gostima ili kuci. Nije bitno gde ce se mec igrati, jer on nema takmicarskog znacaja. Takodje, mozete prihvatiti izazove drugih menadzera na stranici za prijateljske utakmice.

- Ne mozete zakazivati prijateljske meceve izmedju srede (12h) i petka (22h)

- Na polovini svake sezone odigrava se dogadjaj nazvan allstar pauza. Ovaj dogadjaj podrazumeva takmicenje najboljih sutera svake lige u gadjanju trica, kao i allstar utakmicu gde se takmice najbolji igraci lige u okrsaju konferencija. Ova utakmica nema takmicarski znacaj za menadzere, sluzi za zabavu, i mali odmor od meceva.

- Ponedeljkom se igraju utakmice nacionalnih timova. Sredom se igraju mecevi BBB (BuzzerBeaterBest) turnira. Petkom se igraju utakmice privatnih liga (samo supporteri).

Last edited by JoccY at 07/25/2011 17:15:22

From: JoccY

This Post:
00
190974.3 in reply to 190974.2
Date: 07/25/2011 13:53:00
Overall Posts Rated:
613613
***Pitanja***


Igrao sam pred domacom publikom kup utakmicu, ali nisam dobio prihod od ulaznica. Zasto?
Nema zarade od ulaznica za kup meceve. Ukoliko izgubis kup utakmicu, ne dobijas nikakvu zaradu, i ispadas iz kupa. Ukoliko pobedis kup utakmicu, dobijas odredjeni iznos novca, koji zavisi u kojoj rundi kupa si pobedio, i nastavljas dalje sa takmicenjem.

Novcane nagrade za pobede u odredjenim rundama kup takmicenja su sledece:
Finalna utakmica: 300.000 $
Polufinale: 135.000 $
Cetvrtfinale: 100.000 $
Osminefinala: 80.000 $
Runda sa 32 tima: 70.000 $
Runda sa 64 tima: 60.000 $
Sve nize runde: 50.000 $

Igrao sam pred domacom publikom prijateljsku utakmicu, ali nisam dobio prihod od ulaznica. Zasto?
Nema zarade od ulaznica za prijateljske meceve. Ipak, prijateljski mecevi imaju znacaj, jer oni sluze da se usklade trening minuti, i pozeljni minuti za odrzavanje forme na visokom nivou.

Kako najlakse zakazati prijateljsku utakmicu?
Prijateljske meceve mozete zakazivati samo kad ispadnete iz nacionalnog kupa. Prijateljske mozete zakazivati samo sa timovima koji nemaju vec zakazanu prijateljsku utakmicu i koji su vec ispali iz nacionalnog kupa.
Najlaksi nacin za zakazivanje prijateljske utakmice je odlazak na stranicu upravljanje klubom. U donjem desnom uglu stranice imacete listu od par timova koji jos nisu zakazali prijateljsku. Klik na ima odredjenog tima ce vas odvesti na stranicu izabranog tima. U dnu te stranice imacete opciju za slanje izazova. Mozete birati da li zelite igrati kao domacin, ili gost.

Prijateljski mecevi se igraju cetvrtkom, po normalnom vremenu kad igrate i ligaske utakmice. Vazno je znati da se vreme igranja utakmice odredjuje prema domacem timu. Znaci, ako igrate kao gost npr. u Kini, prijateljska utakmica ce vam pocinjati ranije nego uobicajno. Ako igrate kao domacin, prijateljska ce vam pocinjati kad i redovne ligaske utakmice.
Ne mozete zakazivati prijateljske meceve izmedju srede (12h) i petka (22h).

Sta se desava ukoliko pobedim/izgubim u prijateljskoj utakmici?
Rezultati prijateljskih utakmica nemaju takmicarski znacaj. Nema prihoda ili rashoda, rezultat u prijateljskoj nece uticati na vas svetski rang, navijacima nece znaciti nista pobeda ili poraz u prijateljskoj utakmici.
Takodje, nece uticati na poboljsanje ili smanjenje posecenosti u buducim utakmicama.
Prijateljske su napravljene cisto radi uskladjivanja trening minuta i minuta u svrhu forme.
Ove utakmice se takodje mogu koristiti za isprobavanje razlicitih taktika i postava.

Prijateljske utakmice takodje nece imati uticaj na vas entuzijazam. Ovi mecevi se automatski igraju sa zalaganjem normal, tako da svaki pad entuzijazma koji vidite posle prijateljske, desava se iskljucivo iz razloga sto entuzijazam uvek tezi ka pocetnom nivou koji iznosi 5, i nema veze sa ovim utamicama.

Last edited by JoccY at 07/25/2011 17:16:33

From: JoccY

This Post:
11
190974.4 in reply to 190974.3
Date: 07/25/2011 13:53:23
Overall Posts Rated:
613613
Podesavanje postave:

Mozete namestiti postavu za sledeci mec najkasnije 15 minuta pred pocetak utakmice. Kako bi ovo uradili, udjite u raspored meceva i kliknite na opciju „podesi postavu“ za zeljenu utakmicu. Kad ste ovo uradili, otvorice vam se nova stranica u kojoj podesavate postavu. Na vrhu ove strane imate opciju da loadujete taktike koje ste koristili u prethodnim mecevima. Ispod toga, birate igrace koji ce igrati odabranu utakmicu. Maksimalan broj igraca koji mogu nastupiti u utakmici iznosi 12. Iduci dole, videcete kosarkaski teren gde navodite igrace koji ce nastupati u mecu. Ispod kosarkaskog terena imate opciju koja ce vam pokazati skilove vasih igraca,njihovu trenutnu formu i minute koje su odigrali tokom nedelje. Vise o podesavanju postavi, i finesama vezanih za njih, nacete u daljim delovima prirucnika. Postarajte se da postavite pored startera i rezerve. Druge rezerve su opcionalne.
Na kraju, odredite na koji nacin ce vas tim vrsiti izmene, koju ce napadacku i odbrambenu taktiku koristiti, kako ce se vrsiti izmene kad dodje do problema sa faulovima i koje zalaganje ce te koristiti.
Kad ste sve to uradili, kliknite na opciju „posalji postavke“.
Vas tim je sad spreman za mec.

Jos jedan savet. Nije lose postaviti standardnu postavu, koja ce izlaziti svaki put na teren, ukoliko ne podesite postavu za odredjeni mec.

Last edited by JoccY at 07/25/2011 17:17:37

From: JoccY

This Post:
00
190974.5 in reply to 190974.4
Date: 07/25/2011 13:53:54
Overall Posts Rated:
613613
Kupovina i prodaja igraca:

Sad kad ste postali svesni da je vas tim sastavljen uglavnom od vodonosa i ulicnih ptica, morate poduzeti nesto povodom toga. Za pocetnike, prva opcija treba da bude smanjenje roostera tj. broja igraca na 12-13 igraca. Mozda je najbolje da imate 2 opcije za svaku poziciju, i jos kojeg igraca. Ovaj broj od 12-13 igraca je optimalan, i naravno, nije obavezan. Ukoliko ne znate koji skilovi su bitni za koju poziciju, posetite deo prirucnika nazvan „Skilovi“. Vecina vas ni ovo nece morati uraditi, jer se pozeljni skilovi podudaraju sa skilovima pozeljnim stvarnim igracima (npr. dobar plej mora znati kako dodati, i kako braniti spoljasnje suteve). Sad kad ste odabrali vasih 12-13 igraca, mozete ostale koji nisu usli u vas izbor, staviti na transfer listu, ili ih otpustiti. Najbolji pocetni igrac vaseg tima ne vredi velike pare sigurno, pa onda mozda i nema smisla probati prodavati one najgore. Mozda je zato najbolja opcija njihovo otpustanje, ali ne skodi pokusati prodati nekog od njih.

Sad, kad ste spremni da kupite jednu zver od centra, bilo bi bolje da prvo malo sacekate i procenite kako se vas sadasnji tim drzi protiv ostatka lige, igrajuci par ligaskih meceva. Najbolji nacin da ovo uradite je da pogledate pregled vasih meceva (boxscore). Jednostvano, udjite u raspored vasih meceva i kliknite na rezultat meca.
Ovo ce vam takodje obezbediti novac koji cete dobiti od igranja utakmica pred domacom publikom, kao i dodatni bonus koji novi menadzeri dobijaju tokom igranja prvog meseca.

Nakon sto ste analizirali par vasih mecava, mozete poceti menjati vas tim. Prilikom kupovine i prodaje igraca, procena vrednosti transfera, cesto daje dobar prikaz koliko igrac vredi ustvari. Prilikom prodaje, nije losa ideja da stavljate krajnju cenu u proceni kako bi zaradili vise. Naravno, ukoliko ne uspete,uvek mozete tog igraca opet staviti na transfer listu za manji iznos. Prilikom kupovine igraca, transfer lista, vam omogucava da pretrazujete igrace dostupne na trzistu po zeljenim kriterijumima. Samo postavite kriterijume, i evo je, lista svih dostupnih igraca koji odgovaraju vasim zeljama.
Kao pocetniku, najbolja opcija je prvo kupiti jednog ili par igraca za trening. Uglavnom,ima mnogih dostupnih igraca od 18-20 god, sa solidnim setom skilova za zeljenu pozicju, koji se mogu trenirati i dalje. Kako igraci stare, stepen rasta njihovih skilova sve vise opada. Iz tog razloga, pozeljno je trenirati sto mladje igrace. U daljim delovima prirucnika cemo vise paznje posvetiti treningu. Sad je ideja bila da vam samo malo priblizimo kupovinu i prodaju igraca.
Takodje, kad igrac dostigne odredjenu starosnu dob (oko 32 god), njegovi skilovi ce polako poceti opadati. Zato pazite prilikom kupovine veterana.

Last edited by JoccY at 07/25/2011 17:18:11

From: JoccY

This Post:
00
190974.6 in reply to 190974.5
Date: 07/25/2011 13:54:18
Overall Posts Rated:
613613
2. Osnove

Forma

Forma je jedna od najvaznijih stvari u svetu BB-a. Svaki igrac ima formu koja moze da varira od katastrofalne (2) do odlicne (9) u zavisnosti od toga koliko je minuta odigrao igrac prosle nedelje. U toku jedne nedelje, bez obzira na minutazu, forma ne moze da skoci ili opadne za vise od 2 skila. Niko tacno ne moze da kaze na koji se nacin dolazi do forme na osnovu minuta, mada imaju neke formule za to, ali vazi globalno misljenje da je za odrzavanje dobre forme potrebno da igrac igra u toku nedelje izmedju 48-75 minuta. Cilj vam treba biti da vam sto vise igraca bude u dobroj ili odlicnoj formi. Forma igraca mnogo utice na njegovo izdanje na terenu, tako da vam ni najbolji igraci ne mogu koristiti sa formom 5.

***Pitanja***

Da li da treniram formu?
Ukoliko nemate bas neki valjan razlog za to, ne pribegavajte treningu forme. Ovaj trening se koristi kada vam igraci imaju prevelik broj minuta u toku nedelje pa zelite da tim treningom sprecite da im forma opadne (Ovo se obicno desava na kraju sezone, kada timovi igraju zavrsnicu kupa, a ne zele ni u prvenstvu da zaostanu, pa im bolji igraci odigraju vise minuta nego sto bi trebalo). Imajte na umu da se forma resetuje na kraju svake sezone, tako da nema smisla trenirati je na kraju plej ofa.

Last edited by JoccY at 07/25/2011 17:18:32

From: JoccY

This Post:
00
190974.7 in reply to 190974.6
Date: 07/25/2011 13:54:47
Overall Posts Rated:
613613
Engin igre i rejtinzi posle meca

Endzin (game engine – GE u daljem tekstu) ove igre je bez dvojbe najmisteriozniji i najkompleksniji deo igre. On odredjuje ishod svakog meca u bb svetu. Niko ne zna tacno da objasni na koji nacin GE dolazi do rezultata za pojedine utakmice. Pregled meca vam moze dati grubu indikaciju sta se desavalo na terenu, na osnovu ocena tima, ocena po poziciji i ocena igraca. Ocene tima nam pokazuju kako je tim odigrao u odredjenim kategorijama (spoljasni pogoci, pogoci iznutra, spoljasnja odbrana, unutrasnja odbrana, skokovi, tok napada). Ocene po poziciji su pokazatelj koliko bi igraci obe ekipe na jednoj poziciji dali poena za 100 uzetih suteva. Ovaj pokazatelj nije uvek dobar da bi docarao sta se desavalo na utakmici, ali moze da nagovesti. Svaki igrac na kraju utakmice dobije ocenu zasnovanu na njegovim skilovima, poziciji na kojoj je igrao, formi, izdrzljivosti i eventualno raznim drugim stvarima kojima barata GE.

Buzzerbeater moze biti veoma zbunjujuca igra ponekad, ali ta misterioznost GE cini igru zanimljivom, jer bilo bi glupo da svako moze da provali kako funkcionise GE. Utakmice bi izgubile smisao, a pobednik svakog meca bi se znao unapred.

***Pitanja***

Da li visina utice na nivo igraceve igre tokom meca?
Visina je faktor koji utice samo na brzinu treninga, na samoj utakmici nema nikakvog znacaja. Gledaju se skilovi na datim pozicijama, a ne visina. (Isto ce skakati igrac od 179cm i igrac od 229cm ukoliko obojica imaju isti nivo skila za skok).

Last edited by JoccY at 07/25/2011 17:18:56

From: JoccY

This Post:
11
190974.8 in reply to 190974.7
Date: 07/25/2011 13:55:25
Overall Posts Rated:
613613
Skautovanje i draft

Na kraju svake sezone se odrzava draft lutrija za sve lige. Odrze se tri runde drafta, u kojima se 48 igraca raspodeli u 16 ekipa iz te lige. Otprilike negde oko all stara, buduce nade se pojave na stranici “Draft i skauting”. Na ovoj stranici ce biti podaci o svim igracima koje se skauti pogledali tokom sezone. Svaki igrac moze biti skautovan 2 puta od strane vasih skauta. Prvi put kada se skautuje, saznate kakvi su pocetni skilovi igraca, predstavljeni su jednom do pet lopti, gde je sto veci broj lopti pozeljan. Kod drugog skautovanja dobijate podatke o potencijalu (isto predstavljeno loptama), podatke o starosti, kao i ocenu samog igraca (npr B-). Pre nego sto se dodje do drafta vi birate koliko cete ulagati u taj draft nedeljno tokom sezone (sto se vise ulaze vise cete podataka o igracima imati). To se podesava isto u “Draft i skauting” ili “Trening” u zavisnosti koji je deo sezone. Imate sledece opcije:

- Bez skauta ($0/nedeljno)
- 1 poen/nedeljno ($5000/nedeljno)
- 2 poena/nedeljno ($10000/nedeljno)
- 3 poena/nedeljno ($20000/nedeljno)
- 4 poena/nedeljno ($40000/nedeljno)

Treba dobro razmisliti koliko ulagati u ovu lutriju. Redosled kojim se biraju igraci je taj, da bira najpre ekipa sa najlosijim skorom u celoj lizi, pa onda druga najlosija pa tako sve redom do ekipe sa najboljim skorom. To znaci da npr ako ste imali skor 18-4, i da ste recimo drugi u lizi, vi birate petnaesti. Verovatnoca da cete dobiti nekog kvalitetnog igraca nije bas velika. Po nekom opstem razmisljanju po plasmanu (mestu na kom se planirate naci na kraju sezone, vi ne znate na pocetku koji cete biti na kraju, ali po jacini ekipa mozete da zalkljucite) u samoj lizi trebalo da se ulaze u draft:

- Pozicija 1-5: 0-$5000
- Pozicije 6-11: $5000-$20000
- Pozicija 12-16: $20000-$40000

Postoji misljenje da ne treba nikad ulagati maximum, da je dosta $20000, ali svako ima svoje izbor. Treba u svakom slucaju razmisliti da li se isplati uloziti u draft 13*40000=520k. Ukoliko ne dobijete dobrog igraca, solidan je to gubitak.

Treba napomenuti i da ukoliko imate dosta botova ili neaktivnih ekipa u lizi isplati se ulagati u draft, cak i ako ste prvi, jer oni random biraju igrace, tako da verovatnoca da pokupe one najbolje nije velika.
Sto se tice poena koje sakupljate, ulazuci u draft, imate sledece opcije da ih trosite. Treba namomenuti da na pocetku dobijete spisak od 48 igraca, koji su random razbacani po kvalitetu, iako pored nekih stoji 5 lopti, pored nekih jedna, to nista ne znaci, to je samo gruba procena.

- Skautovan jednom (kosta 1 poen) – dobijete statisticki pregled jedne utakmice igraca, kao i malo tacnije stanje njegovih skilova prikazano kroz broj lopti od 1 do 5.
- Intevjuisan (kosta 2 poena) - nakon intervjua dobijete tacan uvid u igraceve skilove, kao i potencijal. Ukoliko do tada niste odradili grupni kamp, ovde cete saznati i visinu i starost igraca.
- Grupni kamp (kosta 10 poena) – sa ovom opcijom saznajete starost i visnu svih igraca (preporucljivo je uraditi ovaj kamp, jer vam suzi izbor ukoliko ste se odlucili za odredjenu poziciju, a sluzi i da eliminisete momke od 19 godina)
- Popravni za pacere (kosta 10 poena) – sluzi da bi se igraci koji su grubo ocenjeni sa 1-2 lopte ponovo skautovali, nista posebno, bolje je potrostiti poene na druge nacine.

Last edited by JoccY at 07/25/2011 17:19:17

From: JoccY

This Post:
00
190974.9 in reply to 190974.8
Date: 07/25/2011 13:55:53
Overall Posts Rated:
613613
***Pitanja***

Zasto ne mogu videti podatke sa drafta?
Podaci sa drafta nisu vidljivi cele sezone, vec negde nakon all stara budu izbaceni. Na forumima cete biti obavesteni o tome.

Koje je znacenje lopti za rejting po ocenama i potencijal?

Rejting po ocenama
5 lopti = $3,700 i vise
4 lopte = $2,800 - $3,700
3 lopte = $2,300 - $2,800
2 lopte = $1,900 - $2,300
1 lopta = $1,900 i manje

Potencijal
5 lopti = 9 - 11 (MVP – all-time great)
4 lopte = 7 - 8 (Perenial Allstar - Superstar)
3 lopte = 5 - 6 (star-all star)
2 lopte = 3 - 4 (Role player- 6th man)
1 lopta = 1 - 2 (annoucher-bench warmer)


Last edited by JoccY at 07/25/2011 17:21:59

From: JoccY

This Post:
00
190974.10 in reply to 190974.9
Date: 07/25/2011 13:56:14
Overall Posts Rated:
613613
Arena

Svake nedelje ce te igrati jednu utakmicu pred svojim navijacima, i ta utakmica je veoma vazna, jer je ona veliki izvor prihoda. Novac od prodanih ulaznica je vecina prihoda u BB svetu. Svaka hala ima 4 tipa sedista i za svaki tip unapred definisan raspon cena:
- Tribine: (Min: $5, Max: $20)
- Niske tribine: (Min: $17, Max: $70)
- Sedista pored terena: (Min: $50, Max: $200)
- Loze: (Min: $400, Max: $1600)
Nemoguce je reci koja je optimalna cena ulaznica, jer to zavisi od ekipe do ekipe, ali cilj je da uvek arena bude popunjena, pa treba uvek korigovati cene po potrebi. Navijaci na tribinama su pravi fanovi i oni ne tolerisu poraze, ukoliko se veze par poraza, to ce se odraziti na broj fanova u tim delovima arene. Dok ce navijaci koji posecuju sedista pored terena i loze pojavljivati stalno bez obzira na rezultate, dok god su cene normalne. Cene ulaznica se mogu menjati tri puta u sezoni, pre prve utakmice u sezoni, pre osme utakmice u sezoni i pre 16-e utakmice u regularnoj sezoni. Taman u tom nekom periodu izmedju, imate vremena da izanalizirate da li treba da korigujete cene zarad profita. Npr neka su vam cene za tribine $14. Tribine su vam uvek popunjene, bilo da pobedjujete ili gubite. To je znak da mozete podici cene. Isto tako, ako pobedjujete u nizu, a popunjenost tribina nije na zavidinom nivu, to je znak da treba malo spustiti cene.
Vazno je voditi racuna i o kapacitetu arene. Svaki tim startuje sa arenom od 5000 mesta (4500 tribina, 450 niskih tribina i 50 sedista pored terena). Treba biti pazljiv kada se prosiruje arena, da se ne naprave neke greske. Recimo nema smisla siriti arenu, ukoliko je ni pre sirenja ne mozete popuniti. Isto tako, ukoliko vam je arena puna, treba brze bolje da se siri, jer svaka nedelja koja se ceka je solidan iznos zarade. Treba uvek pratiti stanje na tribinama, jer uz verne navijace je uvek lakes.

Jos samo jedna napomena, ne treba se zaletati sa ogromnim prosirivanjima, jer to predugo traje.

Last edited by JoccY at 07/25/2011 17:22:31

From: JoccY

This Post:
11
190974.11 in reply to 190974.10
Date: 07/25/2011 13:56:37
Overall Posts Rated:
613613
***Pitanja***

Kako da zaradim pare od arene?
Prihod od ulaznica je najznacajniji izvor prihoda u buzzerbeateru. Postoje dva nacina zarade. Sirenjem hale povecavate zaradu, ukoliko imate zadovoljavajucu popunjenost, a ukoliko nemate nacina da prosirite halu, uvek mozete podici malo cenu ulaznica i tu zaraditi dodatni novac.

Koje su najbolje cene?
Tesko je to reci, ali evo par korisnih saveta. Uvek je dobro gledati kako ostale ekipe iz lige imaju postavljene cene, kao i koliko imaju mesta njihove hale. Ukoliko imate slican prosek kao ostatak lige znaci da ste na dobrom putu. Dobar znak je kada vam je popunjenost hale oko 90%. Tada sigurno mozete siriti arenu, ili podici ulaznice. Budite samo oprezni da ne dizete cene previse, jer onda moze doci do znatnog smanjenja broja navijaca.

Pisalo je da ce radovi biti gotovi za 3 dana, a trajali su 7, da li je to neka greska?
Nije nikakva greska, to je samo okvirno vreme koliko ce da traje prosirenje, moze vise, moze manje.

Zasto sam imao manji broj navijaca na poslednjoj utakmici?
Velik je broj faktora koji uticu na to. Ili ste menjali cene ulaznica nakon poslednje utakmice, ili ste izgubili poslednji mec, pa navijaci nisu zadovoljni. Navijaci tkdj vise vole da dolaze na utakmice koje igrate sa bolje plasiranim ekipama iz lige. Mozete i pratiti Misljenje navijaca, ukoliko tamo vidite da su fanovi zadovoljni, znajte da ce ih biti vise na sledecoj utakmici.

Da li vise ljudi dolazi na utakmice u plej ofu i plej autu?
Utakmice u post sezoni privlace vise gledalaca, ali treba napomenuti da sav prihod ne ide domacoj ekipi, vec on tu sumu deli sa gostima, tako sto domacinu pripada 2/3 prihoda od prodanih ulaznica, a gostu ostatak.

Last edited by JoccY at 07/25/2011 17:23:29