BuzzerBeater Forums

BB Srbija > Trening igraca za A

Trening igraca za A (thread closed)

Set priority
Show messages by
This Post:
33
314800.1
Date: 05/06/2022 14:54:27
Tunjevina
III.4
Overall Posts Rated:
543543
Second Team:
Krompir
Da bi se trenirao klinac za A reprezentaciju, treba teziti da se ima trener level 6+, izgradjena teretana na nivo 3, kao i trener za mlade level 5+ za igrace od 18-19god. Naravno, nisu svi u mogucnosti da imaju sve te uslove, tako da je neki minimum da oba trenera budu level 5, a onda ako je moguce da se u sto skorije vreme izgradi i teretana.

Vecina menadzera koji kod nas istreniraju igraca za seniorsku NT su uglavnom menadzeri koji vec znaju osnove treninga (koje mozete naci ovde (https://www.buzzerbeater.com/community/forum/read.aspx?thr...)), tako da cemo u ovoj temi otici korak dalje i pisati o nekim malo kompleksnijim stvarima vezane za trening.

Elasticni efekat:
Izmedju odredjenih skilova igraca postoji takozvani elasticni efekat. Zamislite sajlu izmedju skila A i skila B. Ako se trenira iskljucivo skil A, sajla izmedju skila A i B ce sve vise da se zateze, i samim tim ce skil A sve sporije da raste (negativan elasticni efekat). Ali takodje onda vazi da ce treningom skila B, taj skil brze da raste nego inace, jer ga vuce visok skil A (pozitivan elasticni efekat).

Ono sto je interesantno je da kod odredjenih skilova negativan elasticni efekat je vrlo mali. Kinezi su prvi provalili da se HA i DR podizu veoma brzo, cak iako su svi ostali skilovi dosta manji, jer su HA i DR medju sobom u elasticnom efektu. Dok brzina treninga OD-a raste ukoliko je HA na dosta visem nivou od OD. Zbog toga Kinezi insistiraju da se vecini njihovih klinaca prvo trenira 1vs1 za krila dok imaju 18-19god, pa posle toga da se predje na trening OD-a, kako bi iskoristili pozitivan elasticni efekat.

Tacan efekat svakog skila na ostale skilove se i dalje ne zna, ali za sada je neka opsta saglasnost da to izgleda ovako:

JS: Dobija elasticni efekat najvise od JR, dobija i od HA/DR/IS.
Daje elasticni efekat najvise za JR, daje i za HA/DR/IS.

JR: Dobija elasticni efekat najvise od JS, dobija i od HA/DR.
Daje elasticni efekat najvise za JS, daje i za HA i DR.

OD: Dobija elasticni efekat od HA.
Daje elasticni efekat za ID (mozda i malo HA).

HA: Dobija elasticni efekat najvise od DR, a verovatno i od JS/JR/OD.
Daje elasticni efekat za DR, OD, JS, JR.

DR: Dobija elasticni efekat najvise od HA, a verovatno i od JS/JR.
Daje elasticni efekat za HA, JS, JR, IS.

PA: Ne dobija elasticni efekat ni od jednog skila.
Daje elasticni efekat za HA i DR.

IS: Dobija elasticni efekat od ID, JS, a verovatno i od DR.
Daje elasticni efekat za ID, JS.

ID: Dobija elasticni efekat najvise od SB, dobija i od IS, RB, OD.
Daje elasticni efekat najvise za SB, daje i za IS.

RB: Dobija elasticni efekat od SB.
Ne daje elasticni efekat nijednom skilu (moguce da daje za IS/ID/SB, ali za sada nema dokaza za tako nesto)

SB: Dobija elasticni efekat od ID.
Daje elasticni efekat za ID, RB.

Iz ovoga se moze zakljuciti da je OD bolje dizati nakon sto se HA i DR podignu na zeljeni nivo. Ali to je za sada jedino sto je sigurno. Kao sto sam napomenuo, tacan efekat svakog skila na ostale skilove se i dalje sa sigurnoscu ne zna, tako da je ovo gore samo ono sto se za sada smatra da je slucaj, i sklono je promenama ako se bude otkrilo nesto novo.

(Nota 1:
- Skil A dobija elasticni efekat od skilova B/C/D: To znaci da skil A raste brze nego inace ako su skilovi B/C/D veci od skila A, kao i da raste sporije nego inace ako su skilovi B/C/D manji od skila A.
- Skil A daje elasticni efekat skilovima B/C/D: To znaci da skilovi B/C/D rastu brze nego inace ako je skil A veci od njih, kao i da rastu sporije nego inace ako je skil A manji od njih.
)

(Nota 2: Za PA se smatra da dobija elasticni efekat od HA i DR, ali iz sopstvenog iskustva mogu da tvrdim da to nije slucaj. Istrenirao sam svojim centrima PA na 20 bez problema, iako su HA i DR dosta nizi. Tako da elasticnog efekta ili nema, ili je toliko mali da je zanemarljiv.)

This Post:
00
314800.2 in reply to 314800.1
Date: 05/06/2022 14:55:11
Tunjevina
III.4
Overall Posts Rated:
543543
Second Team:
Krompir
Visina igraca:
Najbolji bekovi i krila na BB-u su uglavnom nizi nego sto je to slucaj u stvarnoj kosarci. Najbolje bekove sveta trenutno imaju Kinezi, i oni su uglavnom visine oko 185cm. Na BB-u imamo 6 spoljnih i 4 unutrasnja skila. Ali od tih 6 spoljnih skilova – HA, DR i PA rastu veoma brzo i niskim i visokim igracima, sto znaci da mi za niske igrace imamo 4 sekundarna skila koja se sporije treniraju (IS, ID, RB, SB), dok za visoke igrace imamo 3 sekundarna skila koja se sporije treniraju (JS, JR, OD).

Kod niskih igraca, od 4 sekundarna skila, IS raste veoma brzo preko treninga 1vs1 za krila, i JS za krila. Cak ima primera bekova sa IS 20 koji nisu nijedan trening IS-a odradili u karijeri, vec im je taj skil napredovao iskljucivo preko 1vs1 i JS treninga. Tako da kada se prave igraci sa JS 20+, OD 20+, HA 20+, DR 20+ i IS 20+, bolje je da igrac bude nizi od 190cm, jer ce bar 90% karijere da se trenira na primarnim skilovima.

Visina igraca ima najvecu ulogu kod potencijala 10+. Kod potencijala 9, i visina i pocetni skilovi imaju podjednaku ulogu za kasniji izgled igraca. Dok kod potencijala 8, pocetni skilovi su ti koji treba da odrede izgled igraca, jer postoje samo 2-3 tipa igraca koja se mogu napraviti za NT od potencijala 8.

Pocetni skilovi:
Pocetni skilovi takodje imaju veliku ulogu kada se odlucuje kakvog igraca trenirati. Iako bi verovatno svi zeleli klinca sa svim pocetnim skilovima 7, nekada je zapravo dobro da odredjeni skil bude sto nizi.

Ako se trenira bloker, idealni pocetni skilovi bi izgledali ovako: (https://i.ibb.co/JcZnfHM/A1.jpg)

Prosto, kod blokera je uvek dobro da pocetni skil IS bude sto manji.

Ako se trenira igrac za Patient/Motion, idealni pocetni skilovi bi bili nesto poput ovog: (https://i.ibb.co/wMCKDCR/B1.jpg)
Kako bi onda igrac mogao da dostigne nesto poput ovog: (https://i.ibb.co/J3xZYLP/C1.jpg)

Ako se trenira centar za unutrasnje taktike, idealni pocetni skilovi bi izgledali ovako: (https://i.ibb.co/HTpYctX/D1.jpg)

Ukratko:
- Za niske igrace je najvaznije da izadju sa drafta sa visokim IS.
- Za visoke igrace je najvaznije da izadju sa drafta sa visokim OD.
- Za trening blokera je pozeljno da igrac izadje sa drafta sa sto nizim IS.
- Za trening napadackih centara je pozeljno da igrac izadje sa drafta sa sto nizim SB.
- Za trening beka-sutera je uglavnom pozeljno da igrac izadje sa drafta sa sto nizim RB.

This Post:
11
314800.3 in reply to 314800.2
Date: 05/06/2022 14:55:29
Tunjevina
III.4
Overall Posts Rated:
543543
Second Team:
Krompir
Primeri koji ce biti navedeni sluze kao uvid u tipove igraca kakvi su potrebni reprezentaciji, i potencijalno optimalnom nacinu treninga takvih igraca. Za bilo kakve nedoumice u vezi treninga, mozete uvek da kontaktirate selektora ili nekog iz strucnog staba, koji ce detaljnije moci da vam pomognu oko plana treninga specificno za vaseg igraca.

Potencijal 10+:

175-188cm
Ove visine su idealne za treniranje bekova na “Kineski nacin”, tj. igraci koji mogu da igraju u napadu na bilo kojoj poziciji, dok u odbrani cuvaju PG/SG:

Ofanzivni primer: (https://i.ibb.co/x2HvjJj/1a.png)
Defanzivni primer: (https://i.ibb.co/mT4KsH8/2a.png)

Sta trenirati: 1vs1 za SF/PF, JS za SF/PF, OD, JR, PA, IS.
Najoptimalniji plan treninga bi bio da se prvih sezonu i po trenira 1vs1 za krila, tj. dok HA ili DR ne skoce na 16-17, pa potom da se predje na OD i JS za krila, a kasnije PA i JR. Ako je pocetni skil IS-a 6+, mozda i nece biti potrebno da se trenira. Ako je pocetni skil IS-a nizak, trebace i po neki trening IS-a da se ubaci.
Ne trenirati: ID, RB. SB.
ID: Ako se trenira igrac sa JS i OD preko 20, ID mora da ostane relativno nizak, jer sva 3 skila dosta uticu na platu SF-a. Treba sacekati i videti dokle ce ID da napreduje preko OD i IS treninga, pa eventualno mu kasnije podici za jos neki nivo, ako se vidi da to nece uticati na povecanje plate, tj. “ubijanje” igracevog potencijala.
RB: Jedan skil RB-a utice na platu pleja otprilike isto koliko i jedan skil JS-a ili JR-a. Kod bekova, oko 1.6-1.7 skilova RB-a uticu na platu isto koliko i 1 skil JS-a. Kod bekova sutera je uglavnom vrednije ispuniti mu potencijal tako sto se digne JS sa 21 na 23, nego podici RB sa 4 na 7-8, tako da je cesto bolje da se RB ostavi na pocetnom nivou.
SB: Ne treba trositi treninge kod ovakvih tipova igraca.

190-196cm
Sa ovim visinama mogu da se treniraju igraci kao i u prethodnom primeru (175-188), ali ce malo sporije da napreduju u primarnim skilovima, pa ce samim tim za nijansu losije skilove da imaju od onih koji su pratili isti rezim treninga, a nizi su. Pa je obicno bolje za njih da se malo vise paznje posveti sekundarcima, i da se ID podigne na malo visi nivo, na ustrb JS/OD.

Univerzalni primer: (https://i.ibb.co/d0fhsbj/3a.png)
Defanzivni primer: (https://i.ibb.co/hCKnTZM/4a.png)

Sta trenirati: 1vs1 za SF/PF, JS za SF/PF, OD, JR, PA, IS, ID, (RB).
Slicno kao i u prvom primeru, najoptimalniji plan treninga bi bio da se prve 2 sezone trenira 1vs1 za krila, tj. dok HA ili DR ne skoce na 16-17 (do 14-15 u drugom primeru), pa potom da se predje na OD i JS za krila, uz povremene treninge IS-a i ID-a. Kasnije ide i PA i JR. Ako je namera napraviti igraca koji moze da cuva i SF poziciju, nije lose i da se RB podigne na bar 8+.
Ne trenirati: SB.

This Post:
00
314800.4 in reply to 314800.3
Date: 05/06/2022 14:55:50
Tunjevina
III.4
Overall Posts Rated:
543543
Second Team:
Krompir
198-201cm
Ovo je “zlatna sredina” kada je u pitanju visina na BB-u, i ujedno najkomplikovanija visina za trening. Od igraca ovih visina se obicno prave kompletna krila, jer spoljni i unutrasnji skilovi slicnom brzinom rastu, i za ove igrace nema sekundarnih skilova.
Medjutim kompletna krila nisu na NT nivou toliko popularna kao sto je to bio slucaj ranije. Kada se igra unutrasnja taktika, prednost ce uglavnom dobiti krilo sa IS 20+ koje se pravilo za unutrasnje taktike, isto vazi i za spoljne taktike gde prednost dobija neko bek/krilo koje ima bolji JS i JR.
Tako da, iako ce kompletna krila sa 150+ skilova uglavnom imati mesta u NT-u, nece imati toliko znacajnu ulogu kao igraci koji su se specificno pravili za odredjene taktike. Za kompletna krila je najvaznije da im se podigne PA na 13+ kako bi u napadu kod unutrasnjih taktika mogli da igraju na PG/SG poziciji, posto ce na poziciji SF u napadu skoro uvek igrati neki bek sa IS 20+.
Sa ovom visinom se mogu napraviti odlicni bekovi za LI, dok je visina 201 takodje veoma dobra da se napravi krilni centar sa visokim OD.

Kompletno krilo primer:
(https://i.ibb.co/BZ6VDhM/6a.png)
Sta trenirati: 1vs1 za SF/PF, JS za SF/PF, OD, PA, IS, ID, RB.
Krenuti sa 1vs1 za krila kao i u prva dva primera, potom preci na OD, JS za krila, IS i ID. Kasnije ubaciti PA i RB.
Ne trenirati: JR, SB.
JR ce da skace preko JS treninga i sem ako igrac ne izadje sa drafta sa niskim JR, verovatno nece biti potrebno da se trenira. Uglavnom kod ovakvih tipova igraca, JR nije primaran skil za dizanje.

Bek za LI primer: (https://i.ibb.co/S5m19YN/5a.png),
Sta trenirati: 1vs1 za SF/PF, OD, PA, IS, (JS).
Prve 2 sezone raditi 1vs1 za krila, potom dizati OD na 22. Krenuti sa IS treninzima sa 22-23god, i narednih 7-8 sezona ce se IS vecinom trenirati, uz po neki trening PA, i eventualno JS za krila.
Ne trenirati: JR, SB, (ID), (RB).
JR i SB su nebitni kod ovakvih igraca i ne treba na njih trositi treninge.
ID ce da raste preko OD i IS treninga. Eventualno ubaciti neke treninge ID-a sa 25+ godina. RB moze da se ostavi i na pocetnom skilu, a moze i malo da se doradi jer skok u napadu ovakvih igraca je uvek dobrodosao.

Krilni centar 201cm primer: (https://i.ibb.co/Sv8778Q/8a.png)
Sta trenirati: 1vs1 za SF/PF, JS za SF/PF, OD, PA, IS, ID, RB.
Ako se pravi PF sa OD 18+, prve sezone trenirati 1vs1 za krila, pa onda preci na OD i unutrasnje skilove, uz po neki trening PA i JS za SF/PF.
Ne trenirati: JR, SB.

This Post:
00
314800.5 in reply to 314800.4
Date: 05/06/2022 14:56:02
Tunjevina
III.4
Overall Posts Rated:
543543
Second Team:
Krompir
203-208cm
Sa ovim visinama takodje mogu da se prave krila, medjutim optimalnije je da se prave krilni centri sa jakim OD. Dok su bekovi sa jakim ID postali normalna stvar u nasem NT-u, i dalje kuburimo sa krilnim centrima koji imaju jak OD. A nedostatak takvih igraca je trenutno glavni hendikep koji imamo u odnosu na najjace bb sile:

Ofanzivni primer: (https://i.ibb.co/KNhJHBM/7a.png)
Univerzalni primer: (https://i.ibb.co/KVHk1Tv/9a.png)

Sta trenirati: 1vs1 za SF/PF, JS za SF/PF, OD, PA, IS, ID, RB.
Ako se HA i DR dizu do 20, trenirati 1vs1 za krila prvih sezonu i po, tj. dok HA ili DR ne skoce na 16-17, potom preci na OD. Kad se zavrsi sa OD, preci na unutrasnje skilove + PA i JS za SF/PF.
Ako se pravi igrac sa vecim PA koji bi u napadu mogao i na PG/SG da se stavi, onda trenirati 1vs1 za krila samo prvu sezonu, pa potom preci na OD. Ostatak treninga je slican kao i u prvom primeru, s tim sto bi se PA vise trenirao. Ovakvi tipovi igraca uglavnom igraju na nekoj od spoljnih pozicija kada se igraju unutrasnje taktike, dok neki bek sa IS 20+ igra unutra.
Ne trenirati: JR, SB.

Defanzivni primer: (https://i.ibb.co/BVDdxss/10a.png)

Sta trenirati: 1vs1 za PG/SG, JS za PG/SG, OD, PA, ID, RB, SB
Krenuti sa 1vs1 i JS za PG/SG dok JS ne dodje na 15 i HA/DR na 13, potom preci na OD i PA. Unutrasnji treninzi ID/RB/SB ne moraju da se rade do 21-22god.
Ne trenirati: IS, JS za SF/PF, 1vs1 za SF/PF, JR.
Veoma je vazno da se defanzivnim centrima trenira JS i 1vs1 za bekove, a ne za SF/PF, kako im ne bi rastao IS. Kod ovih igraca je bitno da IS ostane sto nizi, kako bi ID/RB/SB mogli da se podignu na sto visi nivo.

211-229cm
OD raste sporije sto je igrac visi, dok HA/DR/PA rastu brzo cak i kod veoma visokih igraca. Sto je igrac visi, to je optimalnije posvetiti se vise HA/DR/PA, nego terati OD na neke visoke nivoe. Ali cak i kod veoma visokih igraca, treba teziti da se OD podigne bar do 10. Mada ni to nije lako kada visok igrac izadje sa drafta sa OD 1-2:

Ofanzivni primer: (https://i.ibb.co/HqzwGF4/13a.png)

Sta trenirati: 1vs1 za SF/PF, OD, PA, IS, ID, RB.
Prve 2 sezone raditi 1vs1 za krila, potom preci na OD. Kad se zavrsi sa OD preci na unutrasnje skilove + PA i ubacivati jos malo 1vs1 za krila ako ima mesta.
Ne trenirati: JS, JR, SB.
JS moguce da nema potrebe ovde trenirati, jer ce se verovatno od silnih 1vs1 i IS treninga podici na zeljeni nivo. Ako je igrac sa drafta izasao sa bas malim JS, onda moze i neki trening JS za SF/PF da se ubaci.

Univerzalni primer: (https://i.ibb.co/HgVCfpC/11a.png)

Sta trenirati: 1vs1 za SF/PF, JS za SF/PF, OD, PA, IS, ID, RB.
Prvih sezonu i po trenirati 1vs1 za krila, tj. dok HA ili DR ne dodju do 15-16, potom preci na OD. Kad se zavrsi sa OD preci na unutrasnje skilove + PA i JS za SF/PF.
Ne trenirati: JR, SB.

Defanzivni primer: (https://i.ibb.co/jyxRH57/14a.png)

Sta trenirati: 1vs1 za PG/SG, JS za PG/SG, OD, PA, ID, RB, SB
Prvu sezonu raditi 1vs1 za PG/SG, tj. dok HA ili DR ne dodju na 11-12 potom preci na OD. Kada se zavrsi sa OD, preci na JS za PG/SG i dizati do 14. Potom preci na unutrasnje treninge ID/RB/SB + PA.
Ne trenirati: IS, JS za SF/PF, 1vs1 za SF/PF, JR.

This Post:
00
314800.6 in reply to 314800.5
Date: 05/06/2022 14:56:16
Tunjevina
III.4
Overall Posts Rated:
543543
Second Team:
Krompir
Potencijal 9:
Kada su BB-ovci uveli teretanu i ostala pomagala za trening, takodje su povecali potencijal igracima, tako da kod primera koje cu da dam, uglavnom ce biti moguce dodati po jos neki skil na primarnim skilovima. Medjutim, da ne bih preterao, stavljao sam primere koji vecina igraca potencijala 9 moze dostici.

Ali imajte na umu da potencijal ima sub-level, tj. MVP potencijal moze da bude od 9.0-9.9. Ako igrac ima potencijal 9.0 bice mu teze da dostigne primarne skilove u primerima ispod, dok ako ima 9.9, moci ce da ima i bolje primarne skilove od navedenih.

175-193cm
Za razliku od potencijala 10 gde se bekovi uglavnom prave da mogu da napadnu na najvisem nivou i spolja i unutra, od potencijala 9 nije realno napraviti beka sa JS 23-24 i OD 20+ jer im jednostavno potencijal to ne dozvoljava. Mogu i od njih da se prave dobri bekovi koji mogu napasti i spolja i unutra, ali na NT nivou ce nam takvi igraci uglavnom biti rezervne opcije ukoliko imamo jaku generaciju, jer kod takvih tipova igraca cemo da se oslanjamo na potencijale 10 koji mogu bolje primarne skilove da imaju. Uglavnom je od niskih igraca potencijala 9 bolje praviti bekove za unutrasnje taktike gde je prioritet sto veci OD i IS.

E sad, kod potencijala 10 je za bekove koji se treniraju na "Kineski nacin" uglavnom najbolje da su sto nizi, tj. oko 185cm, jer ce i do 90% treninga da se radi na primarnim skilovima. Ali potencijali 9 ne mogu 90% treninga da treniraju na primarnim skilovima, pa samim tim je idealnija visina oko 190-193cm jer ce morati vise sekundarnih treninga da uzmu nego potencijali 10.

Univerzalni primer: (https://i.ibb.co/HHsVWVn/1.jpg)

Sta trenirati: 1vs1 za SF/PF, JS za SF/PF, OD, PA, IS, ID.
Najoptimalniji plan treninga bi bio da se prvo trenira 1vs1 za krila dok HA ili DR ne skoce na 13-14, pa potom da se predje na OD, IS i JS za krila, a kasnije da se doradi PA i eventualno JR.
Ne trenirati: ID, RB, SB, (JR).

Primer za unutrasnje taktike: (https://i.ibb.co/232jPVW/2.jpg)

Sta trenirati: 1vs1 za SF/PF, JS za SF/PF, OD, PA, IS.
Najoptimalniji plan treninga bi bio da se prvo trenira 1vs1 za krila dok HA ili DR ne skoce na 13-14, pa potom da se predje na OD i IS. PA i JS mogu i kasnije da se doradjuju.
Ne trenirati: ID, RB, SB, JR.

196-201cm
Ovo su idealne visine da se pravi krilo od potencijala 9, mada mogu i igraci od 193cm/203cm da upadnu u ove treninge. I ovde su obicno samo dve opcije dobre: praviti kompletno krilo, ili praviti krilo za unutrasnje taktike.

Kompletno bek/krilo primeri: (https://i.ibb.co/zZ1497x/3.jpg), (https://i.ibb.co/tK5cQgm/4.jpg)

Sta trenirati: 1vs1 za SF/PF, JS za SF/PF, OD, PA, IS, ID, RB.
Najoptimalniji plan treninga bi bio da se prvo trenira 1vs1 za krila dok HA ili DR ne skoce na 13-14, pa potom da se predje na ostale treninge: OD, IS, ID, JS za krila, RB, PA.
Ne trenirati: JR, SB.

Primer beka/krila za unutrasnje taktike: (https://i.ibb.co/qdD2GHh/5.jpg)

Sta trenirati: 1vs1 za SF/PF, JS za SF/PF, OD, PA, IS, ID.
Najoptimalniji plan treninga bi bio da se prvo trenira 1vs1 za krila dok HA ili DR ne skoce na 12-13, pa potom da se predje na OD, JS za krila, IS, ID i PA. JS ce da skace preko 1vs1 za krila i IS treninga, tako da trebace samo po neki trening JS za krila da se ubaci.
Ne trenirati: JR, RB, SB.

This Post:
00
314800.7 in reply to 314800.6
Date: 05/06/2022 14:56:40
Tunjevina
III.4
Overall Posts Rated:
543543
Second Team:
Krompir
203-208cm
Kod ovih visina je slicna prica kao i kod potencijala 10, jedino primarni skilovi moraju biti malo nizi. Treba odluciti na vreme koji od unutrasnjih skilova da bude na nivou potencijala 10, a to je uglavnom najbolje da bude ID, jer ako se ID ostavi na manje od 17, tesko da moze da igra u NT-u, jer je to bas prevelika rupa. Dok ako se IS ostavi na 15-16, to moze da se "zamaskira" sa vecim HA/DR/PA, pa selektor koristi takvog igraca na PG/SG u napadu, a nekog beka sa IS 20+ pod kosem.

Univerzalni primeri: (https://i.ibb.co/HpK6J7f/6.jpg), (https://i.ibb.co/vvW8Wc4/6a.jpg)

Sta trenirati: 1vs1 za SF/PF, JS za SF/PF, OD, PA, IS, ID, RB.
Trenirati 1vs1 za krila dok HA ili DR ne skoce na 13-14, potom preci na OD. Kad se zavrsi sa OD, preci na unutrasnje skilove + PA i JS za SF/PF.
Ne trenirati: JR, SB.

Defanzivni primer bez SB: (https://i.ibb.co/gJxnZZ0/7.jpg)

Sta trenirati: 1vs1 za PG/SG, JS za PG/SG, OD, PA, ID, RB.
Krenuti sa 1vs1 za PG/SG dok HA ili DR ne dodju na 16, potom preci na OD i JS za PG/SG. Kada se zavrsi sa OD i JS, krenuti sa ID i RB. Unutrasnji treninzi ne moraju da se rade do 22-23god, PA moze da se trenira i ranije, i kasnije, kako menadzeru odgovara. Umesto 1vs1 za PG/SG, moze da se trenira i HA za PG.
Ne trenirati: IS, JS za SF/PF, 1vs1 za SF/PF, JR.

Defanzivni primer sa jakim SB: (https://i.ibb.co/YXMmTyn/10.jpg)

Sta trenirati: 1vs1 za PG/SG, JS za PG/SG, OD, PA, ID, RB, SB.
Krenuti sa 1vs1 za PG/SG dok HA ili DR ne dodju do 11-12, potom preci na OD i JS za PG/SG. Kada se zavrsi sa OD, ubaciti ID, SB i RB. PA moze da se trenira i ranije, i kasnije, kako menadzeru odgovara. Umesto 1vs1 za PG/SG, moze da se trenira i HA za PG.
Ne trenirati: IS, JS za SF/PF, 1vs1 za SF/PF, JR.

211-229cm
Slicna prica kao i kod potencijala 10. Sto je igrac visi, to je optimalnije posvetiti se vise HA/DR/PA, nego terati OD na neke visoke nivoe. U redu je stati sa OD na 10-12, pogotovo ako je igrac izasao sa drafta sa niskim OD.

Univerzalni primer: (https://i.ibb.co/k3z7ggM/8.jpg)

Sta trenirati: 1vs1 za SF/PF, JS za SF/PF, OD, PA, IS, ID, RB.
Prvih sezonu do sezonu i po trenirati 1vs1 za krila, tj. dok HA ili DR ne dodju do 15-16, potom preci na OD. Kad se zavrsi sa OD preci na unutrasnje skilove + PA i JS za SF/PF.
Ne trenirati: JR, SB.

Defanzivni primer: (https://i.ibb.co/1mTWkTn/9.jpg)

Sta trenirati: 1vs1 za PG/SG, JS za PG/SG, PA, ID, RB, SB.
Prvu sezonu raditi 1vs1 za PG/SG, tj. dok HA ili DR ne dodju na 11-12 potom preci na OD. Kada se zavrsi sa OD, preci na JS za PG/SG i dizati do 14. Potom preci na unutrasnje treninge ID/RB/SB + PA. Umesto 1vs1 za PG/SG, moze da se trenira i HA za PG.
Ne trenirati: IS, JS za SF/PF, 1vs1 za SF/PF, JR.

This Post:
00
314800.8 in reply to 314800.7
Date: 05/06/2022 14:56:57
Tunjevina
III.4
Overall Posts Rated:
543543
Second Team:
Krompir
Potencijal 8:
I od potencijala 8 se mogu napraviti reprezentativci, tj. dva tipa igraca mogu da se naprave za vrhunski nivo od potencijala 8: bek za LI i defanzivni bloker.

Ako se pravi bek za LI od potencijala 8, najbolje je da igrac nije ni previse nizak, a ni previse visok. Visine 193-196cm su mozda idealne za takve igrace, mada sve izmedju 188-203cm moze da prodje.

Primer: (https://i.ibb.co/FKNzVJC/11.jpg)

Sta trenirati: 1vs1 za SF/PF, OD, IS, (PA).
Krenuti sa 1vs1 za SF/PF dok HA ili DR ne dodju do 15, potom preci na OD i IS, i samo to trenirati do kraja, uz po neki trening PA.
Ne trenirati: JS, JR, ID, RB, SB.
ID ce da skace preko OD i IS, a JS ce da skace preko 1vs1 i IS.

Druga varijanta je da se pravi specijalac za odbranu, koji bi sigurno igrao za NT kada se igra Patient, a kod drugih taktika bi u nekim varijantama mogao da posluzi u rotaciji.

Primer: (https://i.ibb.co/VtCD5Kx/12.jpg)

Sta trenirati: OD, ID, SB, PA, JS za PG/SG, (RB).
Optimalno bi bilo da se prvo istrenira PA do 14 i JS do 9-10, jer ce i HA i DR preko tih treninga da napreduju, pa onda preci na OD/ID/SB, i samo ta 3 skila trenirati do kraja, uz po neki trening RB.
Maximum sezonu i po potrositi na treninge JS i PA, jer treba rano krenuti sa OD/ID/SB.
Ne trenirati: JR, 1vs1, IS.