BuzzerBeater Forums

BB România > Ghid de antrenare a jucatorilor pentru nationala

Ghid de antrenare a jucatorilor pentru nationala

Set priority
Show messages by
This Post:
55
253866.1
Date: 01/07/2014 08:03:58
Overall Posts Rated:
690690
Realizat de Philoumiha si Boston Celts

Antrenarea unui jucator de nationala trebuie sa urmeze o serie de reguli specifice, pe care voi incerca sa le explic in cele ce urmeaza. Acesta nu este un ghid universal valabil, unele puncte si idei pot fi discutate, insa cred ca este un ansamblu foarte bun al diferitelor perspective ale antrenamentelor.

Lista de abrieverile folosite:

Aruncare din Saritura = Jump Shot = JS
Distanta de Aruncare = Jump Range = JR
Aparare exterioara = Outside Defense = OD
Controlul Mingii = Handling = HA
Patrundere = Driving = DR
Pase = Passing = PA
Aruncare din Caciula = Inside Shot = IS
Aparare in Caciula = Inside Defense = ID
Recuperare = Rebounding = RB
Capace = Shot Blocking = SB
Rezistenta = Stamina = ST
Aruncari Libere = Free Throws = FT


1. Bazele antrenamentului

In primul rand, doresc sa reamintesc unele idei de baza ale antrenamentului:

a. Exista 7 niveluri de antrenor. Cu cat nivelul antrenorului este mai inalt, cu atat antrenamentul va merge mai rapid. Cu adevarat, diferenta dintre 5 si 7 nu este semnificativa, dar poate face diferenta atunci cand vine vorba despre jucatori U21 care sunt antrenati doar 3 sezoane pana cand ajung in lot. Cel mai bun raport de calitate/pret este in mod clar antrenorul de nivel 5 (superior). Insa, daca partea financiara este o problema, un antrenor de nivel 4 nu este scump si ramane eficient.

b. Pentru a primi antrenament complet, un jucator are nevoie sa joace minim 48 de minute per saptamana pe pozitia antrenata. Din momente ce 48 de minute inseamna un meci intreg, puteti antrena un numar de 3 jucatori pe o pozitie intr-o saptamana, rotindu-i meci de meci. Pentru a creste sansa ca jucatorul vostru sa joace 48 de minute in meci, ar trebui sa puneti 9 jucatori in line-up iar jucatorul antrenat sa fie jucat la pozitia necesara ca si starter/sub/reserve. Evident, trebuie setat « Strictly follow the depth chart ». In acest fel, jucatorul pe care il antrenati va primi 48 de minute in mod consistent, exceptand momentele cand va iesi din cauza greselilor personale. De asemenea, acesta poata sa ia loc pe banca, in momentul in care echipa voastra conduce detasat si va aflati in "garbage time", insa nu se intampla asa des.

c. Este foarte important sa antrenati pe o singura pozitie cand acest lucru este posibil. Antrenamentul va fi mult mai eficient. In unele antrenamente sunteti obligati sa antrenati doua pozitii (JS, 1vs1 si Rebounding) dar sunt destul de rapide..

d. Totodata, varsta este foarte importanta pentru antrenament. Jucatorii vor progresa mult mai rapid cat sunt tineri. Asadar este important sa nu ratati primele saptamani de antrenament de la inceputul carierei. Antrenamentele incetinesc usor cu varsta de 22 de ani. Exista unele skilluri (PA, DR, HA) pentru care efectul de incetinire nu se resimte asa puternic.

e. Este foarte importanta inaltimea. Un jucator scund va progresa mai usor in skilluri de exterior, iar unul inalt, in skilluri de interior. Exista unele antrenamente unde inaltimea nu are o influenta puternica: Pase si Aruncari din Saritura. Un jucator de 183 cm va progresa aproape la fel de rapid ca unul de 221 cm. Suntem obisnuiti sa zicem in felul urmator: <1m96 = Jucator de exterior, >2m06 Jucator de interior. Intre 196 si 206, acestia sunt considerati ca fiind SF, pentru ca vor avea nevoie de antrenamente la toate competentele. Asta reprezinta o referinta. Dar puteti sa aveti pivoti de 201, sau aruncatori de 198. Ar fi mai usor sa le oferiti antrenament de competente secundare, chiar daca cele primare vor evolua mai lent.

This Post:
11
253866.2 in reply to 253866.1
Date: 01/07/2014 08:04:15
Overall Posts Rated:
690690
2. "ELASTIC EFFECT" - Efectul "Aspiratiei"

"Elastic effect" este un parametru important pentru antrenamentul pentru nationala. Voi explica putin conceptul:

Fiecare antrenament va dezvolta o competenta primara (de obicei cea care corespunde numelui) si unele competente secundare (2 sau 3)

Spre exemplu, antrenamentul de Pase. Acesta va dezvolta atat Pase cat si Patrundere si Controlul Mingii. Cu cat Controlul Mingii si Patrunderea vor fi mult mai ridicate fata de Pase, va ajuta Pasele sa creasca mai rapid

Sa luam un exemplu concret. Un rookie antrenat echilibrat pe cele 6 skilluri exterioare, care mai apoi ar urma sa primeasca 12 saptamani de 1v1 Extreme. Acesta ar trebui sa primeasca aproximativ 5-6 cresteri in Patrundere si Control, respectiv sa fie cu 5-6 puncte in plus fata de OD si Pase. Mai apoi se schimba antrenamentul pentru Presiune. Din moment ce acest antrenament evolueaza Aparare exterioara in principal si Patrundere si Control in secundar, acesta va creste mai rapid datorita "aspiratiei" secundarelor. Daca se va antrena pase se va remarca acelasi fenomen. Evident, cu cat e mai mare diferenta intre secundare si primare, cu atat efectul va fi semnificativ. Unii manageri spun chiar ca au avut parte de o crestere dubla - de 2 nivele (foarte rar, este nevoie de o "aspiratie" foarte puternica, inaltime buna, antrenor bun...etc...)
Acest efect se resimte in toate antrenamentele. Din moment ce Patrunderea si Controlul sunt secundare la toate skillurile exterioare, este bine sa incepeti cu un sezon de 1v1 Extreme


3. Antrenament pentru U21

Atunci cand vreti sa antrenati un jucator in mod special pentru U21, aveti nevoie de un plan optimizat si pus la punct. Asta deoarece aveti 3 sezoane la dispozitie pentru a dezvolta jucatorul in cel mai bun mod posibil. Este un timp foarte scurt.

a. Potential: In Romania folosim jucatori cu potential minim 6. Evident, obiectivul este ca mai apoi sa nu avem nevoie de ei. Un jucator de potential 6 ar trebui sa se plafoneze la 21 de ani. Avem nevoie de potential mai bun la U21 pentru a fi eficienti. Singura pozitie unde potentialul 6 este potrivit este SF. Dat fiind ca sunt mai rotunjiti la competente acestia se vor plafona mult mai greu.

b. Conducatori de joc/Aruncatori: Acestia trebuie sa fie foarte buni la competentele exterioare. E clar ca asta va depinde de competentele de inceput ale jucatorului. Un jucator cu 7 JS/JR si 2 PA nu va fi antrenat sa ajunga conducator de joc. Ceea ce recomand pentru toti jucatorii de exterior este sa inceapa cu 1vs1 extreme pentru a beneficia de "Elastic Effect". 1vs1 Extreme este mult mai bun decat 1v1 Guards, din punctul meu de vedere, deoarece antrenamentul creste mai rapid Patrundere si Control, si ofera putin de Aruncare din Caciula, ceea ce nu trebuie neglijat. Pentru un rookie echilibrat, 1 sezon intreg de 1vs1 extreme poate fi foarte benefic inainte de a incepe OD, Pase, si JS. E clar totusi ca un jucator cu 7 Control si Patrundere si 3 OD, va incepe cu Presiune. Elastic Effect va fi resimtit si aici si e important ca defectele sa fie corectate cat mai repede.

c. Extreme de Forta/Pivoti: Antrenamentul unui om mare va depinde de competentele de inceput. Consider ca este important sa insistati pe secundarele inalte. De exemplu, un astfel de jucator cu 7 OD, ar putea primi +2 OD pentru a putea deveni un aparator foarte bun. In aceeasi situatie, un jucator inalt cu 6/7 JS va avea nevoie sa fie antrenat in JS pentru a avea un avantaj real in aceasta competenta (adversarii nu vor avea apararea exterioara foarte dezvoltata, astfel incat un jucator inalt cu JS 10 poate face diferenta) Aceeasi filosofie se pastreaza si la Pase.




Last edited by philoumiha at 01/07/2014 08:06:11

This Post:
00
253866.3 in reply to 253866.2
Date: 01/07/2014 08:04:24
Overall Posts Rated:
690690
d. Extreme: Extremele sunt cea mai grea pozitie de antrenat. Asta pentru ca avem nevoie de jucatori foarte bine echilibrati, iar acestia ar avea nevoie sa fie jucati pe toate pozitiile. Acest antrenament va necesita mult sacrificiu insa la final se va merita, si va fi foarte recompensator. Pentru aceasta pozitie, Elastic Effect va trebui maximizat

e. Stiu ca antrenarea pentru NT nu este tot timpul comoda. Insa este singura cale daca dorim ca nationalele noastre sa se dezvolte. In tot cazul, daca va doriti foarte mult sa antrenati pentru NT, va recomand sa intrebati pe cei din staff, sau managerii NT.

4. Antrenarea pentru NT

Exista diferente intre antrenarea pentru U21 si antrenarea pentru NT. Asta nu inseamna ca jucatorii nu vor fi utili pentru ambele, nu ne putem permite sa excludem jucatorii cu potential mare de la U21, insa antrenarea unui jucator de NT cere foarte mult efort. Eu va voi spune care este obiectivul pentru a putea intelege unde dorim sa ajungem.

a. Potential: In momentul de fata urmarim pentru NT jucatorii cu potential 9 si 10. Chiar daca inca avem in echipa jucatori cu potential 8, consider ca in viitor, Potentialul 8 va trebui sa fie foarte bun la secundare pentru a ne atrage atentia. Sunt cativa jucatori pe care ii urmaresc si sper sa fie utili pentru NT.

b. Conducatori de joc/Aruncatori: Sigur, acestia vor fi foarte bine dezvoltati la competentele exterioare. Eu mi-as dori sa avem tipuri diversificate de jucatori pentru NT. De fapt, spre acest lucru depun un efort substantial. Cu motorul de joc curent, care inca este orientat pe interior, avem nevoie de oameni de exterior cu IS/ID rezonabil. Ce recomand este maxim IS (chiar sub JS) si minimum 10 ID. Multe tari au la acesti jucatori 18/19 JS 16/17 IS. IS poate creste destul de bine cu antrenament de extreme, daca Elastic Effect este folosit. Evident, un jucator de 183 cm draftat cu 1 IS, nu va avea niciodata IS bun. Insa acest jucator poate fi orientat pe atac exterior, pentru a ne putea oferi o gama mai variata de optiuni. Pe de alta parte, daca draftati jucatori cu ID 1, aceasta competenta va trebui antrenata in principal.

c. Extreme de Forta/Pivoti: Acestia au nevoie de secundare. Este foarte important. Tarile mari au pivoti cu 10+ OD, 11/12 JS, 15/16 DR/HA si PA la un nivel decent. In Romania suntem departe de asta. Ceea ce recomand, este 2/3 cresteri in OD, pentru a evita oameni mari cu OD sub 5. La fel pentru PA. De asemenea, cred ca 1vs1 extreme este un antrenament esential pentru oameni mari. Controlul si Patrunderea vor creste iar Apararea Exterioara si Pasele vor beneficia de bonus de la Elastic Effect

d. Extreme: Exact la fel ca si pentru U21. Sacrificu foarte mare. Ma bucur sa vad ca unii manageri sunt motivati sa faca acest sacrificiu (si eu antrenez o extrema pentru NT)

e. Cum ar putea ajunge jucatorii la U21 sau NT? Cel mai bine ar fi sa incepeti cu secundare atata timp cat jucatorii sunt tineri. Va merge mult mai repede si mai usor sa jucati un jucator de 5k inafara pozitiei sale. Insa, daca veti face asta jucatorul vostru va rata U21. Secundarele pot fi incepute la 18 ani, in principal pentru a dezvolta "Elastic Effect", iar mai apoi sa fie continuate in aceeasi maniera si dupa terminarea campaniei de U21. Asta ar insemna sa puneti un pivot de 100k sa joace conducator de joc. Unii manageri din Romania fac asta. Nu ezitati sa imi spuneti daca si ce fel de sacrificii sunteti pregatiti sa faceti pentru NT.


4. Concluzie:

Antrenarea pentru NT nu este atat de complicata daca sunteti pregatiti sa faceti efortul necesar. Apropo, asta nu este stiinta exacta. Pentru planurile de NT, luam in considerare foarte multi parametri: ambitiile din liga voastra, alti tineri pe care ii antrenati, gradul de motivatie....etc..........
Sper ca acest thread sa fie util. Nu ezitati sa puneti intrebari in acest thread daca vreti sa dezvoltati un anumit subiect.

Last edited by philoumiha at 01/07/2014 08:14:45

This Post:
00
253866.4 in reply to 253866.3
Date: 01/07/2014 08:06:29
Overall Posts Rated:
690690
Linkuri utile:

Manualul jocului: (http://www.buzzerbeater.com/community/rules.aspx?nav=Trai...)
Training Speed Analysis (engleza): (http://www.buzzerbeater.com/community/forum/read.aspx?thr...)



Last edited by philoumiha at 01/07/2014 08:10:06

From: Soimul
This Post:
11
253866.5 in reply to 253866.4
Date: 01/11/2014 05:55:08
Overall Posts Rated:
3838
Vreau sa dau un exemplu vital pentru cei care doresc sa antreneze si care vor sa incerce ELASTIC EFFECT.

Florinas Ivanov, un junior de 18y de la mine din ograda arata asa acum, dupa antrenament 1 vs 1 pentru extreme:

Aruncare din săritură: mediocru ↑ Distanța de aruncare: mediocru
Apărare exterioară: mizerabil Controlul mingii: respectabil ↑
Pătrundere: bun ↑ Pase: respectabil
Aruncare din căciulă: cumplit Apărare în căciulă: mizerabil
Recuperare: inapt Capace: jalnic
Rezistență: inapt Aruncări libere: mediocru

Experiență: cumplit

Dupa cum se vede, are 3 pop-uri, ceea ce demonstreaza perfect ELASTIC EFFECT.

Last edited by Soimul at 01/11/2014 05:59:49

From: Dacian

This Post:
00
253866.6 in reply to 253866.5
Date: 01/11/2014 06:54:49
Danube Delta
RBBA
Overall Posts Rated:
131131
Second Team:
Danube Delta Intl.
Cred ca te-a luat valul. Eu prin elastic efect inteleg atceva: ddca ai 2 -3 attribute crescute excesiv, antrenamentul pe atributele conexe evolueaza fparte repede.

Tu antrenand 1vs1 ti-au crescut exact atributele normale la acest antrenament, attribute ce nu par favorizate "elastic" de nimic altceva.

This Post:
00
253866.7 in reply to 253866.6
Date: 01/11/2014 07:03:28
Overall Posts Rated:
690690
Da, ai dreptate. 3 popuri cu 1vs1 extreme la inceputul carierei, e ceva normal. Nu exista elastic efect aici.

Dar cand se va incepe antrenamentul "Presiune", OD-ul va creste foarte rapid. Presiune antreneaza OD in principala si DR/HA in secundare. DR si HA sunt la un nivel mai sus decat OD, atunci OD va primi un fel de bonus.

La 4 niveli diferenta se simte deja EE. Cu cat diferenta e mai mare, cat atat mai mult efectul se simte.


This Post:
00
253866.8 in reply to 253866.6
Date: 01/11/2014 07:22:53
Overall Posts Rated:
345345
Sa zicem ca o putem numi etapa 1 din EE:) Presiune si Pase vor urma sa beneficieze dupa acest antrenament foarte mult.

This Post:
11
253866.9 in reply to 253866.5
Date: 01/11/2014 07:38:46
Carbó VB Ploiesti
II.2
Overall Posts Rated:
147147
Lasa visinata aia Şoimule :))

This Post:
00
253866.10 in reply to 253866.9
Date: 01/11/2014 08:53:54
Overall Posts Rated:
3838
Multumesc voua!

Dar cand se va incepe antrenamentul "Presiune", OD-ul va creste foarte rapid. Presiune antreneaza OD in principala si DR/HA in secundare. DR si HA sunt la un nivel mai sus decat OD, atunci OD va primi un fel de bonus.



Asta este explicatia perfecta. Sincer...da, intelesesem gresit si bine am facut expunand situatia, "ca sa priceapa si eu ceva" :))


This Post:
00
253866.11 in reply to 253866.7
Date: 01/21/2014 08:52:12
Overall Posts Rated:
44
Am asa intrebare.....cum credeti ce ar trebui de antrenat pentru acesti jukatori....vreau sa va expuneti si voi cu parerea...

Aruncare din săritură: jalnic Distanța de aruncare: cumplit
Apărare exterioară: mediu Controlul mingii: inapt
Pătrundere: jalnic Pase: mediu
Aruncare din căciulă: formidabil Apărare în căciulă: minunat
Recuperare: măreț Capace: inapt
Rezistență: mediu Aruncări libere: mediu
cu potential 7 si o virsta de 22 de ani

face de dat aruncare din caciula pina la prodigios apoi de trecut pe 1 vs 1?