BuzzerBeater Forums

BB Slovenija > [NT] Sezona 59

[NT] Sezona 59

Set priority
Show messages by
This Post:
00
316996.8 in reply to 316996.7
Date: 12/06/2022 04:23:19
Kerlci
SKL
Overall Posts Rated:
14961496
Second Team:
Kerlci II
Preden nadaljujemo v odločilno fazo skupinskega dela EP, se bom ozrl še na trenutno stanje v vsaki od šestih skupinah. Po štirih krogih je marsikaj jasnega, če ne drugega to, kateri boji bodo v zadnjih treh krogih odločilni. Podobno stanje si seveda lahko ogledate tudi na povezavi (https://buzzerbeater.com/world/standings.aspx)

Skupina A

Nizozemska 4, Španija, Portugalska in Madžarska 3, Danska 2, Slovaška 1, Gruzija in Albanija 0

Skupina, ki je zelo neugodna, ker je v njej gostitelj Nizozemska, tako da ostane samo eno mesto za v drugi krog. Za slednjega trenutno pričakovano najbolje kaže Španiji, ki je včeraj sicer izgubila proti gotiteljem, a se bo pomerila samo še s Slovaki in odpisanimi Gruzijci ter Albanci. Na drugi strani se bodo med seboj udarili Nizozemci, Madžari, Portugalci in Danci. Nizozemci lahko verjetno pričakujejo ostre napade z vseh strani, saj so vsa moštva že nekoliko obupana, vseeno pa mislim, da ne bo velikih presenečenj, saj je domači teren zelo velika prednost. Španija za uvrstitev v drugi krog potrebuje samo še zmago proti Slovakom prihodnji teden.

Skupina C

Izrael 4, Latvija 4, Srbija 3, Avstrija 3, Litva 2, Belorusija, Armenija, Azerbejdžan 0

V baltskem obračunu so včeraj Latvijci z igro na vso moč presenetili Litvo in začinili stanje v skupini. Litva se sicer pomeri samo še z zadnjeuvrščenimi tremi moštvi, kjer je pričakovati tri lahke zmage, medtem ko se bodo Izraelci, Srbi, Avstrijci in Latvijci pomerili med seboj. Latvija bo zaradi včerajšnjega CT-ja težko dosegla več kot eno zmago, tako da bodo svojo priložnost iskali predvsem Srbi in Avstrijci. A oboji se morajo pomeriti še z Izraelom, tako da je zelo verjetno, da bo na koncu med Srbijo, Avstrijo, Latvijo in Litvo napredovalo moštvo, ki bo imelo 2 poraza in najboljšo koš razliko. O slednji je trenutno še težko razpredati.

Skupina D

Finska in Grčija 4, Bolgarija 3, Ukrajina 2, Irska, Hrvaška in Črna gora 1, Moldavija 0.

Kazalo je na troboj Finske, Grčije in Bolgarije, ki se bodo še pomerile med seboj, a včeraj so Ukrajinci premagali Bolgare in jim tako nekoliko poslabšali izhodišče. Še vedno pa so omenjena tri moštva v najboljšem položaju, Ukrajinci se sicer pomerijo samo še s Črno goro, Moldavijo in z bledo Hrvaško, a za drugo mesto bodo potrebovali nekaj sreče pri drugih rezultatih.

Skupina E

Nemčija in Italija 4, Anglija 3, Turčija in Makedonija 2, Švica 1, Luksemburg in Islandija 0

Pričakovano sta na vrhu Nemčija in Italija, ki se pomerita še med seboj, z Anglijo in z Makedonijo. Angleži imajo tako še vse v svojih rokah, a vseeno je kvaliteta na strani obeh velesil. Turki so že izgubili oba neposredna boja z vodilnima ekipama, a igrajo samo še tri lahke tekme, tako da bodo navijali za kakšno presenečenje Angležev - ne pa za dve presenečenji.

Skupina F

Poljska 4, Belgija in Bosna 3, Rusija in Norveška 2, Ciper in Malta 1, Andora 0

V tej skupini so Poljaki prikazali resnično zastrašujoče predstave, gladko so odpravili Belgijo in Bosno, in prvo mesto jim skroraj zagotovo ne uide. Za drugo mesto se bosta pomerili Belgija in Bosna, pri čemer status favorita pripada prvim.




This Post:
66
316996.9 in reply to 316996.8
Date: 12/13/2022 05:15:56
Kerlci
SKL
Overall Posts Rated:
14961496
Second Team:
Kerlci II
Včerajšnja tekma je bila ponovno zelo tesna. Žal pa smo tokrat potegnili kratek konec, in trenutno najboljša ekipa na svetu, reprezentanca Francije, nas je premagala s tesnih 106-105 (67022).

Tekme, ki smo jo pričeli v postavi Simčič, Gorenc, Markić, Lovretič Kerkovič, je bila skoraj ves čas zelo izenačena. V prvi četrtini si nobena ekipa ni priigrala znatnejše prednosti, Francozi so največ povedli za 4, mi pa ob koncu četrtine za 3 točke. Po dvanajstih minutah je bil rezultat sicer 27-26 za nas.

V drugi četrtini smo bili priča nekoliko večji variabilnosti rezultata. Prvih šest minut je bil še mrtvi tek, nato pa smo pritisnili v obrambi, in francoska reprezentanca ni več našla poti do koša. V napadu se je odprlo našim rezervistom, zaporedni trojki sta zadela Franc Šolinc in Bartol Bobek, in kar naernkrat smo se znašli v dvoštevčni prednosti. Po odličnem zaključku polčasa smo šli na odmor z zelo vzpodbudno prednostjo, 58-46.

Žal smo v drugem polčasu začeli še veliko slabše, kot smo prvega končali. S prostim metom za 59-46 je razpoloženi Samir Markić sicer postavil najvišjo prednost na tekmi, a nato je sledil izjemen juriš Francozov, ki so v naslednjih sedmih minutah s trdim delom v obrambi prešli celo v vodstvo 64-61. Delni niz v tretji četrtini je bil do tedaj tako 18-3! Na srečo to naših ni pretirano zmedlo in ponovno smo uspeli uravnotežiti razmerje moči na igrišču. Znova so zablesteli naši rezervisti, in v zadnjih dveh minutah tretje četrtine smo še enkrat prišli do otiplivejše prednosti, s prostima metoma Alfreda Podbrežnika smo povedli 80-74.

Zaključek tekme je bil ves čas napet in neodločen. Po treh minutah so svetovni prvaki izenačili na 84, a nato smo bili mi ves čas v minimalni prednosti dveh ali štirih točk. Tri minute do konca je Podbrežnik povedel na 105-102, nato pa sta sledili dve minuti strelskega mrka na obeh straneh - voda na naš mlin. A 44 sekund do konca je Yann Jacob zadel za 105-104, nato pa je v napadu storil osebno napako Velimir Kerković. Francozi so imeli 22 s do konca napad, ki so ga 13 s do konca tudi izkoristili in postavili končni rezultat 106-105. Mi smo imeli sicer še 13 sekund za vnovično vodstvo, a je odločilni met zgrešil tragični junak tekme Kerkovič. Žal, na koncu so odločile tudi izkušnje, ki jih imajo Francozi s takih tekem.

Malo me greni, ko pišem, da je bila to tekma, kjer bi si z zmago že lahko priigrali drugi del EP-ja. Po petih krogih nam to res še nikoli ni uspelo (tudi zato, ker so bile do nedavnega vse pomembne tekme na zadnjih treh tekmah, tokrat pa temu ni več tako). Žal se to ni zgodilo in v spomin mi je že prišla tista tekma s Srbi, kjer smo drugi del, v katerem bi imeli daleč najboljši entuziazem dosedaj, tudi izgubili s porazom za 1 točko. A na srečo imamo tokrat popravni izpit, prihodnji teden nas čakajo Romuni, zmaga bi nas popeljala v drugi del, ta poraz pa bi postal takorekoč nepomemben. Upam seveda na čimboljšo pripravljenost.

Na preostalih tekmah ni bilo presenečenj, Romunija je za 76 točk premagala Wales, Čehi so v tesni tekmi premagali Švede, Estonija pa je ugnala Škote. Jasno je, da se za napredovanje borimo samo še mi in Romuni, Francozi pa so že uvrščeni naprej.

V drugih skupinah ni bilo večjih presenečenj. V skupini A je Španija z zmago nad Slovaki praktično že naprej, v skupini C so Srbi premagali Izrael in tako še dodatno začinili situacijo, Bolgari pa so se po porazu proti Ukrajini pobrali, in premagali favorizirane Fince, tako da so še edina neporažena ekipa v skupini D Grki. Slednji se pomerijo ravno še z Bolgari in Finci. V skupini E so Nemci v dvoboju favoritov premagali Italijo, v skupini F pa je že dolgo jasno, da bo o drugem potniku v drugi del odločal zadnji krog, kjer se bosta pomerili Bosna in Belgija.

Lep pozdrav do prihodnjič!

This Post:
22
316996.10 in reply to 316996.9
Date: 12/20/2022 05:29:00
Kerlci
SKL
Overall Posts Rated:
14961496
Second Team:
Kerlci II
Po porazu proti Franciji je bil naš popravni izpit uspešen. Premagali smo nadarjeno ekipo Romunije, in si tako v praksi že zagotovili preboj v drugi del evropskega prvenstva (67026).

Pred tekmo smo imeli kar nekaj težav s pripravljenostjo, saj je bilo na devetici samo 6 igralcev. Od tega samo 2, ki igrata v domačih klubih. Če si želimo kakšnega uspeha, je to odvisno od vseh nas, in pripravljenost je nujno potreben pogoj, da smo konkurenčni dobrim ekipam. Ker slednja ni odvisna samo od minut, pač pa tudi od sreče, bi prosil vse, ki to lahko storite, da si omislite tudi športnega psihologa, ki faktor sreče nekoliko zmanjša, oz. ga prevesi na pozitivno stran.

Kakorkoli, tekmo smo potem pričeli v peterki Simčič, Gorenc, Brezovar, Lovretič, Kerkovič. Uvodne minute so pripadle Romunom, ki so povedli 12-5 in 14-7, nato pa jih počasi začeli loviti. Na današnji predstavi velja posebej omeniti Zvonimirja Lovretiča, ki je počel vse. Zabijal, skakal, podajal. Do konca tekme je zbral 24 točk, 22 skokov in 7 asistenc. Za večno lestvico, na kateri se nahajajo sami 70+ letniki, sta zmanjkala 2 skoka, a 22 skokov je v današnjem BB-ju na NT ravni nekaj izjemnega. Skratka, do konca četrtine smo Romune ujeli, in si v izjemno napadalnih 12 minutah celo priigrali minimalno prednost.

Po krajšem premoru je sledil popoln mrk, Romuni so napravili serijo 10-0, nato zadeli še trojko, in hitro je bila njihova prednost dvomestna, najvišje je prilezla do 13 točk. Do konca polčasa smo zaostanek nekoliko omilili, a zadeve še vedno niso izgledale vzpodbudne (62-54 za Romunijo). Predvsem nemoč v obrambi je vzbujala precej skrbi.

Drugi polčas smo bolje odprli mi, in po štirih minutah je Lovretič zadel za minimalen zaostanek 66-64. Tri minute do konca nas je Oskar Pisanski prvič popeljal v vodstvo (73-72), ki smo ga do konca tretje četrtine uspeli narediti bolj konkretnega - 79:74.

Zadnjih 12 minut je Romunom zmanjkalo sape za vnovičen preobrat. Prednost se je iz petih točk povzpela na okolico desetice, in se tam gibala večino četrtine. Joc Brezovar je 8 minut do konca zadel za 91-81, Ciril Gorenc pa nato trojko za 99-86. Romuni so se uspeli približati samo še na 109-102, a tedaj je bilo že jasno, da je zanje prepozno.

Tekmo je odločil predvsem skok, ki smo ga dobili 58-34. Romuni so poskusili z izrazito zunanje naravnano peterko, ki je sicer v prvem polčasu zadevala kot nora, a kasneje se jim je nekoliko ustavilo, brez skoka pa niso imeli resnejših možnosti za se vrniti v igro.

V kolikor mi v zadnjem krogu premagamo Wales, si že zagotovimo vsaj 2. mesto v skupini, ki vodi med 12 najboljših ekip v Evropi. To mislim in upam, da sploh ni vprašanje. V kolikor pa Romuni premagajo Francijo, je možno celo, da osvojimo prvo mesto v skupini, a potrebno bi bilo nadoknaditi 100 točk razlike napram Franciji. Malo verjetno, ni pa nemogoče. Vseeno, nekako računam, da bomo končali kot drugi.

V drugih skupinah:

A: Nizozemci so odbili napad Portugalcev (za 1 točko) in s tem je dokončno jasno, da napredujeta Nizozemska in Španija. Verjetno bodo Nizozemci prvi (in s tem naši nasprotniki), ni pa čisto nujno.

C: Avstrijci so z igro na vso moč premagali Srbe, a v zadnjem krogu igrajo proti Izraelu in rabijo še eno zmago. Srbi igrajo proti Latviji, Litva pa proti Azerbejdžanu in mora napram Srbom nadoknaditi 40 točk razlike. Obeta se zanimiv zaključek.

D: Grki so premagali Bolgare in se že uvrstili v drugi del. Boj za prvo mesto bo v zadnjem krogu med Finsko in Grčijo, Bolgari pa upajo na zmago slednjih, da morda še ujamejo 2. mesto.

E: Angleži so z igro na vso moč presenetili Nemce, a spravili so se na napačne, saj so Nemci praktično že uvrščeni dalje. Italija tako v zadnjem krogu z Anglijo ne bi smela imeti težav, vprašanje je samo, kdo bo prvi - Nemčija ali Italija.

F: Norveška je z igro na vso moč premagala Bosno, tako je že jasno, da bo prva Poljska, druga pa Belgija.

Lep pozdrav

This Post:
44
316996.11 in reply to 316996.10
Date: 12/26/2022 15:29:04
Kerlci
SKL
Overall Posts Rated:
14961496
Second Team:
Kerlci II
Tokrat smo imeli luksuz, da je bila zadnja tekma v prvem delu evropskega prvnenstva bolj ali manj formalnost. Na koncu smo reprezentanco Walesa ugnali zanesljivo, z rezultatom 121-67 (67029).

V tekmo smo vstopili v postavi Šolinc, Gregorčič, Brezovar, Podbrežnik, Markić in jo kontrolirali ves čas, zato o samem poteku ni potrebno preliti veliko črnila. Valižani so se nas sicer lotili z vsemi močmi, pred dobrim tednom so tudi zamenjali selektorja, zato je bilo potrebno biti previden pred novim valom navdiha v velški garderobi. A ker so otočani v zadnjem času naredili tudi delno čistko v svojih vrstah, jim je entuziazem padel še nižje, kot je bil prej, in kljub visoki zavzetosti niso bili resnejša grožnja. Tekmo je bilo tako potrebno samo "preživeti", se izogniti poškodbam, in štediti moči za prihajajoče tedne, ko nas bo vsak teden čakala nova težka preizkušnja.

Na preostalih tekmah v naši skupini ni bilo presenečenj. Oziroma... Morda smo pričakovali zmago Romunije nad Francijo, a se Romunom tudi igra na vso moč ni izšla, in svetovni prvaki tako odhajajo neomadeževani v drugi del. Estonci so premagali Švede v boju za 4. mesto v skupini, Čehi pa Škote v boju za 6. mesto. Končni vrstni red v naši skupini je:

Francija 7
Slovenija 6
Romunija 5
Estonija 4
Švedska 3
Češka 3
Škotska 1
Wales 0

Tudi v drugih skupinah ni bilo presenečenj, in prvič po dolgem času lahko rečemo, da so iz vsake skupine napredovale resnično najboljše ekipe. Slednje zagotovo ni voda na naš mlin, saj v drugem delu ne bo lahkih nasprotnikov, ki so z igro (ali več igrami) na vso moč izločili boljšega nasprotnika, tako da bo ponovno vsaka zmaga uspeh (in trdo prigarana). Skupini, kjer se bo 6 reprezentanc pomerilo med seboj za 2 mesti, ki vodita v polfinale, sta:

Nizozemska, Slovenija, Izrael, Grčija, Nemčija, Belgija

in

Španija, Francija, Litva, Finska, Italija, Poljska

Zagotovo sta obe skupini zelo močni, čeprav po "eminenci" izstopa druga skupina. Kar se tiče naše skupine:

Nizozemci so gostitelji prvenstva, ki so v skupini A prehiteli Španijo. Z novo generacijo bodo poskusili osvojiti novo, četrto lovoriko. Nazadnje so bili svetovni podprvaki v sezoni 52, od tedaj so se na evropskih prvenstvih malo lovili, a lani so z zmago na tolažilnem turnirju pokazali, da so še vedno v evropskem vrhu. Vsekakor so Nizozemci zaradi domačega terena eni od favoritov prvenstva.

Izrael je ena od največjih sil zadnjega obdobja. Svoj vrh so zagotovo dosegli z naslovom svetovnih prvakov v sezoni 54, lani pa so bili na SP tretji. So tudi aktualni evropski podprvaki. Spadajo med favorite prvenstva, ki bodo zagotovo pogledovali proti polfinalu, po možnosti ga bodo želeli doseči s čim večjim entuziazmom.

Grčija je po uspehih (poleg nas) najmanj eminentna država med top 12. V svoji vitrini imajo samo lovoriko iz davne, davne sezone 3, ko so bili na evropskem prvenstvu tretji. Vseeno pa gre za ekipo, ki je zelo dobro uigrana in se je brez večjih težav uvrstila v drugi del že pred zadnjim krogom.

Nemci so še ena od držav, ki si želi naziva velesila, in slednje v zadnjem času tudi upravičuje. Dosedaj so zbrali 10 lovorik, v sezoni 56 so igrali v finalu svetovnega prvenstva, v sezoni 54 pa v polfinalu, tako da zagotovo tudi tokrat računajo na uvrstitev v polfinale.

Belgijci so v zadnjem času močno zrastli in trenutno igrajo s svojo zlato generacijo, ki je na zadnjem evropskem prvenstvu s tretjim mestom osvojila prvo lovoriko za to BB nacijo. Letos imajo željo uspeh še nadgraditi, a po drugi strani bi bili verjetno veseli tudi ponovitve, morda tudi "zgolj" uvrstitve na 3. ali 4. mesto v skupini, ki še prinašata kvalifikacije za SP.

Druge skupine ni treba predstavljati. Španija 32 lovorik, Francija 24, Litva 8, Finska 4, Italija 25, Poljska 26. Najbolj trofejne evropske države, in aktualni svetovni podprvak (Finska) v eni skupini, bolj težkokategorno skupino je težko sestaviti.

Naslednjih 5 tednov bo torej ključnih.

This Post:
44
316996.12 in reply to 316996.11
Date: 01/03/2023 04:22:57
Kerlci
SKL
Overall Posts Rated:
14961496
Second Team:
Kerlci II
Drugi del evropskega prvenstva smo začeli na najboljši možen način. Z zmago nad izbrano vrsto Nemčije smo po uvodnem krogu na prvem mestu skupine G.

Naša prva peterka je bila tokrat Šolinc, Markić, Kordyš, Kološa in Podbrežnik. Pred tekmo sem imel nekaj dilem, koga in kako uvrstiti v začetno postavo, saj se je poškodoval Ciril Gorenc, ki je večino tekem začel na poziciji branilca. A na koncu so vsi igralci začetne peterke več kot upravičili zaupanje in dobro prevzeli nase precejšnjo odgovornost.

Sama tekma je bila celo ena manj infarktnih, saj so Nemci v tekmo vstopili ležerno in so nas preveč podcenjevali. Hitro smo povedli 8-2, nato se je rezultat sicer izenačil na 10-9, a do konca prve četrtine smo ponovno malo pobegnili in jo končali 24-19. Še bolje smo odigrali v drugi četrtini in po treh minutah nas je razpoloženi Miha Kordyš popeljal v vodstvo 34-23. Nemci še vedno niso našli pravega odgovora in pet minut kasneje je bil rezultat že 49-32. Do konca polčasa nismo popuščali in ga končali s prednostjo 54-36, kar je pomenilo, da bi Nemci potrebovali pravi čudež za preobrat. A čudeži se v BB-ju dogajajo na tedenski ravni, zato smo na premor odšli s treznimi glavami.

Trezne glave so nam omogočile, da tudi v tretji četrtini nismo padli v igri. V začetnih minutah smo držali stik z Nemci, nato pa v drugi polovici tretje četrtine še dodali. Kordyš nas je povedel na 69-49, v silovitem finišu četrtine pa smo si dokončno priigrali odločilno prednost, semafor je po 36 minutah kazal neverjetnih 86-59 za naše.

Zadnja četrtina je bila tako formalnost, odigrale so jo naše rezerve, in Nemci so v zadnjih minutah stopili nekaj naše prednosti. Še vedno pa smo tekmo končali z zelo prepričljivo zmago 102-84.

Po uvodnem krogu smo tako celo vodilni v svoji skupini. Izrael je premagal Grčijo, kljub temu, da so Grki izjemno napovedali taktiko favoritov. Belgija pa je po drami z buzzerbeaterjem premagala domačine Nizozemce, končni rezultat je bil 80-79. V naslednjem krogu se bomo pomerili s favorizirano domačo vrsto. Mislim, da na tej točki razne kalkulacije še niso smiselne, gremo tekmo po tekmo in vsaka dodatna zmaga bo razlog za veselje.

V drugi skupini bomo 5 tednov spremljali klasične evropske derbije. Včeraj so Španci dobro napovedali taktiko Francozov, in jih zanesljivo premagali. Enako je uspelo Italiji proti favorizirani Poljski, ekipi, ki je verjetno prikazala največ v prvem krogu. Na tretjem obračunu sta se pomerila "outsiderja" skupine, Finska in Litva, za pičlo točko so zmagali slednji. Zanimivo, da je prvi krog ponudil 6 tekem med prvo- in drugouvrščenimi ekipami v prvem skupinskem delu in kar 5 tekem s(m)o dobile drugouvrščene ekipe. Izjema je zmaga Izraela nad Grčijo.

Skratka, zaenkrat smo v odličnem položaju. Vsaj še štiri tedne bi vas prosil, da za pripravljenost resnično poskrbite na vse mogoče načine, saj je zdaj čas, da igralce izkoristimo kolikor je le mogoče.

Lep pozdrav

Last edited by Deschamps at 01/03/2023 06:16:48

This Post:
33
316996.13 in reply to 316996.12
Date: 01/10/2023 03:37:59
Kerlci
SKL
Overall Posts Rated:
14961496
Second Team:
Kerlci II
Včerajšnja noč ni bila naš dan (ali kako že). Gostitelji Nizozemci so bili boljši skoraj v vseh pogledih igre, na krilih glasnih navijačev so nas premagali z rezultatom 89-69 (67751).

Tekma je bila odločena v prvi četrtini, katero so Nizozemci dobili z rezultatom 30-17. Tekmo smo začeli v postavi Simčič, Drenšek, Markić, Kološa, Kerkovič. Veseli me, da sem končno lahko dal priložnost Leonu Drenšku, ki je več kot dovolj kvaliteten za igranje v prvi postavi, a se je letos nekoliko lovil na pripravljenosti. Letos smo še imeli ta luksuz, da ga nadomestimo s starejšimi igralci, na evropskem prvenstvu čez dve leti pa bodo mladci Markić, Drenšek, Gregorčič, Purgstaler,... dobro ali slabo pripravljeni morali prevzeti breme nase.

Kakorkoli, v prvi četrtini je bila premoč Nizozemcev očitna, v napadu jim je dobro steklo, medtem ko smo mi kljub zunanji taktiki le s težavo našli odgovor na njihovo 2-3 cono. Potem ko smo jih kolikor toliko držali do rezultata 17-11, so gostitelji napravili delni niz 13-3 v vsega dveh minutah. Na srečo je z buzzerbeaterjem Samir Markić rezultat vsaj nekoliko omilil.

Kasneje je bila tekma precej bolj izenačena, a resnejše grožnje nismo predstavljali. Oliver Simčič je zadel za 39-29, kar nas je ponovno popeljalo v "domet", a Nizozemci so hitro odgovorili in do polčasa razliko povišali na +15. V tretji četrtini so ušli na +20, zadnja četrtina pa je bila tako pri obeh straneh odigrana bolj ležerno, saj smo oboji že vedeli, da mora osredotočenost preiti na naslednje tri tekme.

Poraz nikakor ni nobena tragedija in še vedno smo v dobrem položaju. Na preostalih dveh tekmah v skupini so Nemci prepričljivo premagali Grke (+23), Belgija pa je z dobrimi taktičnimi potezami presenetila favorizirani Izrael, in je tako še edina neporažena reprezentanca v naši skupini. V skupini H so neporaženi še Španci, ki so brez težav premagali Italijane, ter Litvanci, ki so zabeležili še drugo zmago za eno točko, tokrat so premagali Francijo. O težavnosti te skupine priča dejstvo, da sta trenutno na zadnjih dveh mestih brez osvojene zmage zgolj še aktualna svetovni prvak Francija in svetovni podprvak Finska.

V prihodnjem krogu se bomo pomerili z Izraelom. Zagotovo nam ne bo lahko, saj bodo Izraelci poskusili popraviti vtis s tekme proti Belgiji, hkrati pa je to še druga tekma, kjer prav veliko ne moremo izgubiti.

Lep pozdrav

This Post:
66
316996.14 in reply to 316996.13
Date: 01/17/2023 01:36:06
Kerlci
SKL
Overall Posts Rated:
14961496
Second Team:
Kerlci II
Včeraj smo pričakovano izgubili proti favoritu skupine, Izraelu (67752). A zagotovo smo drago prodali svojo kožo, in tekmo pripeljali do podaljška, tam pa nam je zmanjkalo moči. Vsekakor velika škoda, tekmo bi dejansko dobili, če bi bila pripravljenost naše ekipe nekoliko boljša. Izraelski selektor je pred tekmo samozavestno napisal, da smo "weak team", a upam, da si je vsaj malo pogrizel nohte, in da smo ob slabšem entuziazmu in slabši pripravljenosti igralcev pokazali, da smo zelo čvrsto moštvo, ali pa vsaj, da Izraelci niso tako močni, kot si morda domišljajo.

Pred tekmo so nam na devetici manjkali vsi najbolj opazni igralci te sezone. Ciril Gorenc se je vračal po poškodbi, Tibor Kološa se je poškodoval, Miha Kordyš je bil nepravem trenutku prodan v drug klub (zanimivo naključje je hotelo, da je bil prodan ravno iz izraelskega moštva),... Tako kaj dosti filozofije pri sestavi moštva ni bilo, igrala je tista peterica, ki je bila odlično pripravljena: Simčič, Drenšek, Brezovar, Lovretić, Podbrežnik.

V tekmo so bolje krenili nasprotniki in po uvodnem tipanju so z delnim nizom 10-2 povedli na 20-11 in potem prvo četrtino dobili 23-13. Težave smo imeli v napadu, kar je glede na omejen kader našega moštva razumljivo, je pa že v prvi četrtini izstopal Zvonimir Lovretič, ki je bil včeraj naš nedvomno najboljši igralec tekme, kljub dejstvu, da je na koncu zbral 6 osebnih napak.

Izraelci so jurišali tudi drugi četrtini, sprva smo se približali na 31-24, nato pa so z nizom 12-2 ponovno ohladili naše glave. Na srečo je buzzerbeater zadel Samir Markić, in po polčasu je semafor v amsterdam areni kazal 43-29 za Izrael.

Tretja četrtina ni kazala na kakšen preobrat, Izraelci so hitro pobegnili na 50-31, pa nato na 60-40, a ta zaostanek smo uspeli nekoliko omiliti in tretjo četrtino končali z enakim zaostankom, kot je bil ob polčasu: 72-58.

Šov naših je bil resda omejen na zadnjo četrtino, a tedaj je bilo to toliko bolj intenzivno. Izraelcem se je ustavilo v napadu, mi pa smo zadevali, če pa nismo zadeli v prvo, smo brez težav pobrali odbito žogo in jo v drugo pospravili v koš. Ko je Oliver Simčič zadel za 77-71, so prvič začutili, da tako daleč le nismo, nato je dva prosta meta zadel Leon Drenšek, Joc Brezovar je zabil za 77-75, in nato še enkrat za 79-77, na 79 pa je izenačil Simčič. V zadnjih minutah četrte četrtine se nobeno moštvo ni uspelo oddaljiti, Izraelci so bili ves čas v prednosti napada, a 14 sekund do konca je Lex Augustine pri rezutatu 87-87 naredil osebno napako v napadu in imeli smo napad za zmago. Žal je Oliver Simčič met v zadnji sekundi zgrešil in tekma se je prevesila v podaljšek.

Tudi v podaljšku so imeli Izraelci ves čas prednost napada, nato pa so po štirih minutah povedli 95-89 z dvema lahkima košema. Drenšek je sicer zadel za tri, nato so Izraelci izgubili žogo, a žal smo v naslednjem napadu tudi mi zgrešili met za izenačenje. Končna razlika je plod naših prizadevanj za izenačenje, ki pa niso bila uspešna.

Poraz je resnično nesrečen (včasih je bolje izgubiti za 20 pik), a nam lahko da samozavest za zadnji dve tekmi. Pred slednjima imajo Nizozemci, Izraelci in Belgijci 2 zmagi, Grki, Nemci in mi pa eno. Dejansko je še vse odprto, imamo dve tekmi, kjer bomo enakovreden nasprotnik. Na obe se bomo maksimalno pripravili, in če ju odigramo tako kot je treba, bo tudi končni rezultat in uvrstitev na prvenstvu temu primerna. Vse ekipe smo še v igri za polfinale, in vse ekipe za polfinale še trepatajo. Upam na dobro pripravljenost, tokrat nam je resnično samo slaba pripravljenost klopi preprečila veselje.

Lep pozdrav


Last edited by Deschamps at 01/17/2023 01:37:58

This Post:
66
316996.15 in reply to 316996.14
Date: 01/24/2023 01:28:38
Kerlci
SKL
Overall Posts Rated:
14961496
Second Team:
Kerlci II
Včeraj smo izgubili pomembno tekmo, z rezultatom 107-99 nas je premagala reprezentanca Grčije (67757).

Ponovno smo bili pred samo tekmo nekoliko na slabšem s pripravljenostjo, kar se je na koncu (ponovno) izkazalo za pogubno. Pred tekmo tako znova ni bilo prostora za kakšno hudo razbijanje glave s tem, v kakšni postavi gremo v boj. Tekmo so pričeli Markić, Gregorčič, Brezovar, Kološa in Podbrežnik. Druga stvar je bila taktika, saj smo vedeli, da bodo Grki najverjetneje računali na naš napad pod koš. Z gibanjem smo jih sicer presenetili, in tudi napadalno precej dobro odigrali, a 2-3 cona ni več, kar je bila nekoč, in z meti z razdalje jih nismo razbijali. Oni, po drugi strani, so bili napadalno ravno toliko boljši, da so dosegli zasluženo zmago.

Tekma se je efektivno odločila v samem začetku, ko so Grki na krilih svoje zunanje trojice Grafidis, Stamatas, Papakonstantinou povedli 7-0. Prednost, sicer majhna, a zanesljiva, ki so jo potem nesli s seboj skozi celo srečanje. Kasneje so pred koncem napadalno usmerjene prve četrtine povedli celo 31-18, a nas je razpoloženi Samir Markić s trojko rešil, in rezultat je bil 31-21.

Druga četrtina je bila iz naše strani boljša, s prostima metoma Joca Brezovarja smo se uspeli približati na 36-32, malo kasneje je Brezovar zadel tudi za 46-43, na polčas pa sta ekipi odšli pri rezultatu 50-45 in vse je bilo še odprto.

V tretji četrtini smo znova začeli dobro, Markić je takoj zadel trojko za 50-48, nato smo bili blizu tudi pri 54-52, a s trojko Stamatasa so Grki znova ušli. Ko smo potem v petih minutah zmogli zgolj 2 točki, je bil rezultat že 67-56. nato tudi 74-61, a do konca četrtine smo uspeli priti na znosnih 75-65, kar nam je še dajalo nekaj upanja.

Zadnjih 12 minut nas je ponovno vlekel Markić, ki je zadeval in nas privedel na 5 točk razlike. A Grki so v napadu vedno znova našli odgovor, in ko je njihov center Mpethanis dobro minuto pred koncem zadel za 98-88, je bilo jasno, da je zmaga najverjetneje splavala po vodi. Poskusi iz obupa so sicer obrodili nekaj lepih zadetkov, a Grki so bili natančni izza črte prostih metov, in so na koncu obdržali prednost osmih točk.

Žal, po tesnem porazu prejšnji teden, smo tudi tokrat na koncu igrišče zapuščali sklonjenih glav in trenutno je morala na dnu. A nič še ni izgubljenega. Po prepričljivi zmagi Nemčije nad Belgijo, ter zmagi Izraela nad Nizozemci je jasno, da smo še kako v igri za četrto mesto v skupini, ki prinaša kvalifikacije za SP.

Stanje je trenutno:

Izrael 3 +21
Nemčija 2 +34
Nizozemska 2 +9
Grčija 2 -22
Belgija 2 -23
Slovenija 1 -19

Zadnji pari so: Slovenija-Belgija, Grčija-Nizozemska, Izrael-Nemčija

V boju za polfinale so efektivno še Izraelci, Nizozemci in Nemci, teoretične možnosti imajo še Grki in Belgijci. Naša računica je jasna. Če premagamo Belgijo, bomo zagotovo končali pred njimi, potem potrebujemo pa še a.) zmago Nizozemske nad Grčijo ali b.) dovolj veliko zmago Grčije nad Nizozemsko, da bomo napram Nizozemcem nadoknadili 28 točk razlike. Tu je tudi teoretična opcija c.) dovolj velika zmaga Izraela, da napram Nemcem, da nadoknadimo 53 točk razlike.

Zaenkrat gremo strniti vrste, dvigniti glave, in pogumno v boj z Belgijci, s katerimi imamo že dolgo zgodovino bojev na evropskih prvenstvih. Smo v igri za nekaj, kar članski reprezentanci zaenkrat še ni uspelo, zato upam, da se dvignemo v pripravljenosti in da na zadnji tekmi na tem EP odigramo najboljšo tekmo doslej.

Lep pozdrav

This Post:
55
316996.16 in reply to 316996.15
Date: 01/30/2023 15:30:19
Kerlci
SKL
Overall Posts Rated:
14961496
Second Team:
Kerlci II
Kaj naj rečem... Danes imam mešane občutke. Svoje delo smo opravili z odliko, Belgijce, bronaste z zadnjega evropskega prvenstva, smo odpravili z rezultatom 100-92 (67760). Žal pa to ni bilo dovolj. Grki so po preobratu v zadnji četrtini premagali domačine Nizozemce (67759), in, namesto da bi na lestvici padli za nas, prišli celo v polfinale! Vsekakor čestitke Grkom, res pa, da so se Nizozemci na tej tekmi premagali kar sami, saj je bila taktika PtB vseeno nekoliko podcenjujoča.

Pred tekmo smo bili priča naši najboljši pripravljenosti v drugem delu, res pa, da so bili Belgijci še v malenkost boljši. Tekmo so pričeli Gorenc, Markić, Brezovar, Kološa in Kerković. Na našo žalost se je hitro poškodoval Joc Brezovar, tako da je večino časa na položaju krila preigral Leon Drenšek.

Belgijci so tekmo začeli bolje in povedli 6-1, razigran je bil predvsem Chris Desmet. Kasneje se je v napadu razigral naš Samir Markić in po petih minutah smo prvič povedli z 11-10. Nato smo vodili do zaključka četrtine, ko so Belgijci prevzeli vajeti in v zadnjih dveh minutah z nizom 12-4 četrtino zaključili pri njihovem vodstvu 26-21. Z buzzerbeaterjem.

Po kratkem odmoru smo hitro ujeli priključek in po dveh minutah je Markić povedel 29-28. Belgijci so v napadu odpovedali in še nekaj minut kasneje je bilo naše vodstvo že bolj oprijemljivo, vodili smo 35-30. A nasprotnik je izenačil na 39, nato pa do konca četrtine ni bilo večjih premikov. Ponovno so Belgijci z buzzerbeaterjem postavili končni rezultat, 44-44.

Tudi po polčasu je bilo jasno, da bo tekma napeta, in da tretja četrtina ne bo odločilna. Vseeno pa nam je uspel krajši pozitiven niz, proti koncu četrtine je rezervist Oskar Pisanski izenačil naše najvišje vodstvo, bilo je 65-60, nato pa zadel za 70-62, in prvič smo lahko zavohali zmago. Pot do tja je bila sicer še dolga, Belgijci so ponovno zadeli buzzerbeater, in pred zadnjimi dvanajstimi minutami smo vodili za 5.

V zadnji četrtini smo uspeli ohranjati manjšo prednost v okolici petice, a v samem zaključku so se Belgijci približali zgolj na točko zaostanka. Pomemben koš za 85-82 je zadel Drenšek, nato pa še enega za 89-85, 2 minuti pred koncem. Minila je še minuta, v kateri smo mi zadeli en prosti met, Belgijci pa v napadu niso naredili ničesar, in ko je Ciril Gorenc zadel za 93-87 43 sekund do konca, je bilo jasno, da je zmaga blizu. Belgijci se s trojkami niso približali, tako da so igralci na naši klopi skoraj bolj zavzeto spremljali obračun med Nizozemci in Grki, kjer so imeli Nizozemci dolgo časa navidezno varno prednost, a v zadnji četrtini je sledil preobrat Grkov. Tako smo tekmo končali nekoliko kislih obrazov, a na koncu moramo biti zadovoljni, saj smo mi naredili vse, kar je bilo v naših rokah.

Končno stanje v skupini je:

Izrael 4 zmage
Grčija 3
Nemčija 2, +17
Nizozemska 2 +4
Slovenija 2 -11
Belgija 2 -31

Skupina je bila resnično izenačena, Izrael je po kvaliteti nekoliko odstopal, a premagali so jih Belgijci, ki so na koncu končali celo zadnji, čeprav so bili po dveh krogih edini neporaženi. Grki, po drugi strani, pa so osvojili medaljo, čeprav so bili po dveh krogih še edini brez zmage.

V drugi skupini je vrstni red: 1. Španija, 2. Italija, 3. Poljska, 4. Litva, 5. Finska, 6. Francija.

Skupno smo prvenstvo končali na 8. mestu, kar ni slabo. Tudi sicer smo lahko s predstavami zadovoljni, že v prvem delu smo premagali močne Estonce in Romune, bili točko od zmage proti svetovnim in (bivšim) evropskim prvakom Francozom, nato premagali močne Nemce in Belgijce, igrali podaljšek proti Izraelu, žal smo bili malo prekratki proti Grkom... Edino proti Nizozemcem smo bili brez možnosti. Splet rezultatov nam je preprečil uvrstitev v dodatne kvalifikacije za SP, zato to ostaja cilj za naslednje sezone.

Več o menjavah v kadru, zaslužnih igralcih, ipd, pa malo kasneje. Hvala vsem lastnikom za vzdrževanje forme vse do bridkega konca

This Post:
55
316996.17 in reply to 316996.16
Date: 01/31/2023 14:41:36
Kerlci
SKL
Overall Posts Rated:
14961496
Second Team:
Kerlci II
Za konec letošnje sezone še pregled našega kadra.

Od reprezentance se poslavlja njen dolgoletni član Oliver Simčič. Zagotovo je Oliver v reprezentanci pustil ogromen pečat, zbral je 136 nastopov, kar ga uvršča na 4. mesto lestvice vseh časov, dosegel 1511 točk (7. mesto) in podelil 394 podaj (prav tako 7. mesto). Za reprezentanco je nastopal od sezone 48, zaigral je na šestih evropskih prvenstvih, od tega je kar štirikrat zaigral med najboljšimi dvanajstimi ekipami, kar je poleg njega od slovenskih igralcev uspelo samo še Tiborju Kološi, ki se letos prav tako poslavlja. Oliver ni nikoli nastopal v vlogi prvega strelca ekipe, a je to znal postati, če je bilo potrebno. Bil je zanesljiv v napadu in v obrambi, klasični plejmejker, kakršen danes v BB-ju niti ni več v modi. A kot selektor bi si vsekakor želel še kakšnega igralca podobnih karakteristik. Oliver je s svojim klubom FC Leno 2014 trikrat osvojil SKL in temu dodal še pokalni naslov, letos pa je v borbi za četrto zaporedno zmago v prvi slovenski ligi. Vsekakor igralec, ki ga bomo pogrešali, najlepša Anžetu Lenotu za vrhunsko vzdrževanje njegove forme, in upam, da se čimprej spraviš v trening novih NT kalibrov!

Kot sem omenil, nas bo s koncem letošnje sezone zapustil tudi Tibor Kološa, produkt moštva Helios Suns. Tudi on je eden od reklamnih panojev moje kampanije "treniraj NT igralca", saj je svojemu klubu prav tako pomagal (oziroma ga je popeljal, ne bodimo skromni) do naslova v SKL in treh kant v pokalu. Kološa je za člansko izbrano vrsto zbral 123 nastopov (9. mesto), dosegel 1464 točk (8. mesto) in priskakal 989 skokov (4. mesto). Bil je naš najnevarnejši visoki igralec, ki je odločil marsikatero tekmo, in z njim na odlični pripravljenosti (to je bilo zelo pogosto) smo vedeli, da smo na položaju krilnega centra ali pa centra preskrbljeni. Zahvala gre managerju Blažu, ki se je z njim resnično potrudil. Seveda si želim, da se bo cikel ponovil, in da bodo v štali komunalnega centra zrastli novi slovenski velikani.

Z odhodom Simčiča in Kološe smo ostali še brez zadnjih dveh igralcev generacije, ki je, tudi po zaslugi luknje pri prejšnjih generacijah, igrala vodilno vlogo v reprezentanci več kot 10 sezon. Zraven so na večne lestvice prišli še Kostja Srnec , Edvard Kadivec in Marko Peter, vsi trije prav tako ovenčani z lovorikami v pokalih in SKL-ju.

Težko bo ponoviti njihove številke, saj je zdaj zaigrati v reprezentanci pred 28. letom skoraj nemogoče, a ravno letos smo bili priča vzponu 27-letnega Samirja Markića, ki je tekom sezone postal naš najboljši igralec. Morda sem zaradi Samirja ponovno začel verjeti, da je v dobi ogromno super treniranih igralcev vseeno mogoče, da en igralec dela razliko. Upam, da se bo Samir lepo razvijal še naprej, letos je bil vsekakor zaslužen za zelo dobro odigrano sezono.

Prav tako smo letos lahko videli resneje pri delu Leona Drenška, ki se je sprva pri pripravljenosti lovil, a nato v pravem trenutku ujel formo in prikazal nekaj odličnih predstav. Nova imena, ki so se dokončno uveljavila v reprezentanci, so še Antonij Purgstaler, Bartol Bobek, Rudi Gregorčič inFranc Šolinc. Upam, da bo končno redno igral tudi Karel Mandel, ki ima težave s pripravljenostjo, a je sicer zagotovo kaliber za reprezentanco.

V naslednjih sezonah pričakujemo predvsem dva nadarjena 25-letnika, Jovico Fugino in Joža(ta?) Mikla, oba sta zaenkrat res na poti do vrhunskega igralca. Od 27-letnikov se bodo ekipi kmalu pridružili še Vlado Koban, Alfred Milanič, Astor Gojčič in Zdenko Janžekovič, če bo trening še naprej potekal OK. Nekateri drugi igralci, stari 25 let ali manj, bodo morali seveda na svoj reprezentančni vpoklic še malo počakati.

Hvala vsem lastnikom za potrpežljiv trening, v prihodnjih dneh vas bom kontaktiral, da se pomenimo o detajlih za prihodnost.

Lep pozdrav!

Last edited by Deschamps at 01/31/2023 14:42:03

This Post:
55
316996.18 in reply to 316996.17
Date: 02/07/2023 07:07:42
Kerlci
SKL
Overall Posts Rated:
14961496
Second Team:
Kerlci II
Z včerajšnjimi tekmami se je končala sezona 59.

Po končanem drugem delu evropskega prvenstva, po katerem so v igri ostala še štiri moštva (prvo in drugo uvrščeni ekipi iz vsake skipine), je bilo vprašanje bolj ali manj samo, ali se bodo Špancem v finalu pridružili Izraelci, ali Italijani. Obračun je bil na koncu zaradi slabe forme Italijanov zelo neizenačen, in Izraelci so v petek slavili prepričljivo zmago (68113). A v finalu potem niso naleteli na Špance, pač pa na Grke, ki so uprizorili še eno presenečenje, in s pravilnimi napovedmi izničili veliko razliko v entuziazmu obeh moštev (68114), ter na koncu slavili za eno točko.

No, v včerajšnjem finalu pa vseeno ni več moglo priti do vnovičnega presenečenja. Izraelci so bili tri razrede nad Grki, in jih premagali za debelih 38 točk razlike (68199). Na koncu izgleda, da so imeli do svojega prvega evropskega naslova (osvojili pa so že svetovni naslov) resnično sprehod, saj so tako v polfinalu, kot v finalu naleteli na nasprotnika z očitnim hendikepom. A letos se je večkrat izkazalo, da je na NT nivoju faktor sreče pač nujno potreben, ne pomaga pa nič, če ni moštvo podprto z dovolj kvalitete. Izraelci so bili letos suvereni, in zasluženo so osvojili tale naslov. Mi smo lahko ponosni, da smo proti njim s slabo formo in slabšim entuziazmom tekmo privlekli v podaljške. Verjetno bi tudi za njih potekal turnir precej drugače, če bi oni tisto tekmo izgubili. Kakor tudi za nas, letos smo lahko z nastopi zelo zadovoljni, saj smo se enakovredno kosali prav z vsemi, a vonj po medaljah, ali vsaj svetovnem prvenstvu, mi vseeno ne da miru. Bili smo zelo blizu. Malo boljša forma ključnih igralcev na tekmah proti Nizozemski, Izraelu ali Grčiji. Samo na eni tekmi. Škoda.

Kakorkoli, včeraj smo odigrali prijateljsko tekmo z Belgijci (68128). Ob dejstvu, da smo tekmo igrali z nekaterimi novinci - svoj debi v reprezentančnem dresu so dočakali Toni Vavpotič (Ainmosni), Tadej Veselič (Bonifika), Joža Mikl (Prekmurje Storks) in Jovica Fugina (Kerlci), Zdenko Janžekovič (Jesenovo) pa je tudi uradno zabeležil nastop, a žal ni stopil na igrišče - smo se Belgijcem upirali kar dobro. Nekateri od novincev bi znali že letos dobiti priložnost tudi na pravih tekmah, spet drugi pa bodo še nekoliko počakali. Veliko bo odvisno tudi od forme v uvodnih dneh.

Naslednje leto bomo nastopali na tolažilnem turnirju. VČeraj so se odigrale tudi kvalifikacije za SP, kjer so bile uspešne tri evropske ekipe (Nizozemska, Poljska in Nemčija), Litva pa je izgubila proti ZDA, in bo igrala na tolažilnem turnirju. A Litva, tako kot Francija, Belgija in Finska, zaradi osvojene lovorike v zadnjih 6 sezonah, ne more kandidirati za gostiteljstvo naslednjega EP-ja. Mi smo tako od "eligible" ekip dosegli najvišjo uvrstitev na letošnjem EP, kar nas vsaj malo poriva v vlogo favoritov. A vsaj enakovredno se z nami lahko kosajo ekipe kot so Srbija, Ukrajina, Turčija, Bosna, Rusija, Anglija, Bolgarija,Romunija in Portugalska. Verjetno pa še kdo. Tako da turnir zna biti precej nepredvidljiv, ne bo se več igralo na končno zmago, pač pa na "najboljšo uvrstitev ekipe brez trofeje". Po drugi strani bodo Francija, Belgija, Litva in Finska lahko precej vplivale na dinamiko turnirja, čeprav bodo same efektivno igrale zgolj serijo prijateljskih tekem.

Še enkrat sporočam tudi, da bi bil zelo vesel, če se po prihodnji sezoni najde kak nov kandidat za selektorsko mesto. Idealno bi bilo, če bi bil selektor dejaven tudi na discordu, in bi bil tudi sicer aktiven v slovenski skupnosti, seveda pa ne pravim, da je to edina prava pot

Lep pozdrav in srečno v novi sezoni

Last edited by Deschamps at 02/07/2023 07:08:07