Hej!
Mamy już kilka meczów kadry U-21, prowadzonej przez PolPil za sobą. Postanowiłem, że spoko pomysłem będzie przybliżeniem sytuacji wszystkim mniej obeznanym z prowadzeniem kadry i jej obecnym stanem w formie wywiadu, który mam nadzieję, że przybliży wam sytuację jak i plany na przyszłość naszego nowego selekcjonera.
Bucik: Przejmujesz kadrę U-21 po dwóch poprzednich, nieudanych sezonach. Co było pierwszą rzeczą, którą musiałeś zrobić po objęciu stanowiska?
PolPil: Przeskautować, kto obecnie nadaje się do kadry, teraz próbuję na forum – co idzie ciężko namówić ludzi do treningu, na pw także, sam zdecydowałem się także zakupić kilku graczy do treningu, aby za 3-4 sezony mogli grać w U21, trzech zostanie na dłużej u mnie, dwóch opuści drużynę po tym sezonie, żeby mogli dalej się rozwijać.
B: Jak oceniasz punkt wyjścia tej reprezentacji? Czy większym problemem jest jakość zawodników (umiejętności i stan formy), organizacja kadry, brak wspólnej wizji (problem w stworzeniu pełnego składu, który zagra dobrze na obwodzie jak i pod koszem?
P: Na początku były problemy z formą, teraz trochę się to poprawia, brakuje nam na pewno graczy obwodowych o dużym kalibrze, pod koszem mamy dwóćh fajnych 20 latków, którzy są nadal trenowai więc w następnym sezonie możemy mieć z nich dużą pociechę.
B: Polska U-21 jest obecnie na 40. miejscu w rankingu. Czy traktujesz ten ranking jako realny obraz naszej siły, czy raczej jako punkt startowy do odbudowy?
P: Miejsce 44 było przed Szwajcarią, teraz jest 41, patrząc na nasz skład to nasze realne miejsce, ale chciabym trochę poprawić ten ranking. Niestety uważam, że nie zajmiemy miejsca, które będzie promowane awansem dalej.
B: Jakie cechy będą dla Ciebie najważniejsze przy powołaniach: forma, profil taktyczny, umiejętności zawodnika czy współpraca z klubem?
P: Forma jest główna, chociaż w pierwszym spotkaniu zaryzykowałem i się opłaciło wystawiając dwóch z przeciętną formą, oczywiście zawsze kluczowe będą skille zawodników.
B: Czego najbardziej brakuje obecnemu pokoleniu polskich zawodników U-21, żeby rywalizować z czołówką Europy?
P: Treningu stricte pod kadrę, często są to gracze co widzę, trenowani też przy okazji, ale liczę, że to się zmieni, i że pojawią się w następnych sezonach gracze na pozycję SF.
B: Jakie są największe potrzeby organizacyjne kadry U-21 na ten moment? Lepszy scouting, większa baza zawodników, współpraca z klubami, czy coś jeszcze?
P: Współpraca z klubami, chętnymi do trenowaia U21- niestety wielu managerów nie odpisuje na wiadomości, dużo nie wie, że jest coś takiego jak U21 itd.
B: Jak wyobrażasz sobie współpracę z menedżerami klubowymi, którzy prowadzą potencjalnych reprezentantów? Czego kadra będzie od nich potrzebowała?
P: Raportowania co jakiś czas postępów i wspólna dyskusja, co możemy mu poprawić, aby mógł grać w U-21, a później być może w głównej kadrze.
B: Czy przy obecnych realiach gry planujesz stworzyć jasne wytyczne treningowe dla klubów, które mają zawodników w orbicie kadry U-21?
P: Na razie nie myślałem, nad tym i nie chciałbym bym też narzucać innym konkretnego treningu.